Dat de natuur nog steeds vol verrassingen zit, blijk wel uit de vondst die de bemanning van NOAAs Okeanos Explorer vorige week deed. Tijdens een expeditie om de diepe, onbekende wateren rond de Marianen in kaart te brengen, werd wel een heel bijzonder visje aangetroffen. Het is voor het eerst dat een exemplaar uit deze familie levend gezien wordt.

'Spookvis' uit een familie die nog nooit eerder levend was gezien. Bron: NOAA, Okeanos Explorer
‘Spookvis’ uit een familie die nog nooit eerder levend was gezien. Bron: NOAA, Okeanos Explorer

Het visje, dat werd aangetroffen op een diepte van zo’n 2500 meter, is volgens de organisatie lid van de Aphyonidae familie. Deze familie valt onder dezelfde orde als de Koningsklip, een commercieel belangrijke vissoort. Maar in tegenstelling tot zijn veel voorkomende verwanten, werd er nog nooit eerder een lid van de Aphyonidae familie levend gezien. De vondst leidde dan ook tot grote vreugde bij de bemanning.

Met zijn transparante, schubloze, geleiachtige huid en sterk gereduceerde ogen, is het tien centimeter lange visje een bijzondere verschijning. De onderzoekers doopten hem de ‘vis-variant van Casper de Octopus’, een kleine spookachtige octopus die bij een eerdere expeditie rond Hawaii werd aangetroffen. Ook de vergelijking met Falcor, de draak uit The Neverending Story werd snel gemaakt.

Wat maakt iemands gezicht aantrekkelijk? ‘Mannen overschatten zichzelf’
LEES OOK

Wat maakt iemands gezicht aantrekkelijk? ‘Mannen overschatten zichzelf’

Psychologe Iliana Samara onderzocht hoe romantische aantrekkingskracht onze aandacht en waarneming beïnvloedt. ‘Blijkbaar ...

 

De expeditie is deel van een driejarige campagne van het NOAA – de Amerikaanse instantie voor meteorologie en oceanografie – om beschermde, onbekende gebieden in de Grote Oceaan in kaart te brengen. Het gebied beslaat een oppervlakte van zo’n 1.920.000 vierkante kilometer en omvat land, koraalriffen, oceaan, maritiem erfgoed en talloze beschermde en waarschijnlijk nog onbekende soorten.

Het NOAA zendt de expeditie van de Okeanos Explorer tot 10 juli live uit.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: