Delft (NL) – Op 5 juni aanstaande vertoont het studententeam Shark van de TU Delft hun zelfontworpen raceauto voor het eerst aan het publiek.


Een Delfts team van studenten Lucht- en Ruimtevaarttechniek, Industrieel Ontwerpen en Werktuigbouwkunde dingt als eerste Nederlandse team mee in de Formula Student Competitie. Tijdens deze internationale wedstrijd proberen technische studenten de snelste en veiligste formulewagen te bouwen.
De Amerikaanse Society of Automotive Engineers zette twintig jaar geleden de studentencompetitie op. De Europese versie van de wedstrijd vindt plaats in Birmingham. Vorig jaar waren er veertig teams waarvan er twintig met hun auto meereden in een spectaculaire race.
Ruim vijftig studenten hielpen het afgelopen jaar in Delft met het ontwerpen, bouwen en het vinden van financiering van de auto. De projectleider van het geheel, Alexander de Boer, hoopt af te studeren op het project. Hij maakte de zogenaamde monocoque, de zelfdragende carrosserie, van de formulewagen. “Ik ben hiervoor uitgegaan van composietmateriaal (samengesteld materiaal, meestal een mengsel van kunststof en vezels) dat met vacuüminjectietechnologie kan worden ingezet”, vertelt De Boer. Met deze techniek kun je ingewikkelde vormen maken die sterk en toch licht zijn.

Een vroege schets van de Delftse racewagen


Op 5 juni is de zogenaamde roll out. In het Coronel Kartcentrum in Huizen rolt de racewagen tijdens een spectaculaire show voor het eerst in de schijnwerpers. Volgens de Boer zal het team tijdens de roll out en vooral gedurende de wedstrijd laten zien hoe de competitie bijdraagt aan de creativiteit, het praktische inzicht en de teamgeest van de aanstaande ingenieurs.

Ellen Althuizen