Woodland Hills, Californië (VS) – Een nieuw ontdekt peptide is zeer effectief tegen de schimmel Candida albicans.


Superkrachtig en superstabiel. Geen reclameteksten voor een nieuw wasmiddel, maar voor een nieuw peptide, dat de schimmel Candida albicans om zeep helpt. Onderzoekers van de universiteit van Napels ontwikkelden dit peptide.
Candida albicans is een schimmel die van nature in de darmen en andere slijmvliezen voorkomt. Als deze schimmel overmatig groeit, kan hij ontstekingen veroorzaken, zoals luieruitslag en infecties van de vagina.
Het peptide is afgeleid van het Melanocyte-Stimulerend Hormoon (MSH) , dat betrokken is bij ontstekingsreacties. De onderzoekers maakten het peptide met zogenaamde combinatiechemie, waarbij zij een batterij peptides maakten die net één aminozuur verschillen. Zij gingen van al deze stoffen worden na hoe goed zij de schimmel konden doden. Eén peptide doodde 99,7% van alle schimmels.
Een volgende stap in het onderzoek is het ontrafelen hoe het peptide precies werkt. De meeste anti-schimmelmiddelen pakken het celmembraan aan, maar dit peptide bindt waarschijnlijk aan een tot nu toe onbekende receptor.

Mariëtte Bliekendaal