Het geheugen en de loopsnelheid gaan sneller achteruit bij ouderen die al hun tanden hebben verloren dan bij ouderen die nog een paar eigen tanden hebben. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van het University College London. Volgens hen volgt hieruit dat je tandverlies kunt zien als teken van fysieke en mentale achteruitgang. 

Ander kort nieuws

Zoektocht levert 98 nieuwe keversoorten op

Wetenschappers hebben in Indonesië 98 nieuwe soorten van de Trigonopterus-kever ontdekt. Ze beschrijven de nieuwe soorten in vakblad ZooKeys. Voor een museumcollectie doorzochten ze het regenwoud op onbekende kevers. Van de 99 gevonden soorten was er slechts één al bekend. Een van de nieuwe soorten is vernoemd naar de Britse tv-bioloog David Attenborough. 

Hersentumoren wellicht beter te behandelen door middel van techniek die bloed-hersenbarrière opent
LEES OOK

Hersentumoren wellicht beter te behandelen door middel van techniek die bloed-hersenbarrière opent

Neuro-oncoloog Tom Snijders is gespecialiseerd in hersenkanker, waarbij de levensverwachting vaak gering is. Hij is betrokken ...

Smartphone prikkelt interactie duim met brein

Foto: Andy Rennie (creative commons, via Flickr)
Foto: Andy Rennie (creative commons, via Flickr)

Veelvuldig bedienen van een smartphone met touchscreen verandert de manier waarop duimen en hersenen samenwerken. Dat schrijven wetenschappers van de universiteit van Zürich in Current Biology. Ze toonden aan dat de hersenactiviteit bij mensen die iets met hun duim aanraken groter is wanneer ze de afgelopen jaren veel met een smartphone hebben gewerkt.

Wetenschappers maken menselijke oerkiemcellen

Wetenschappers van de Britse University of Cambridge hebben voor het eerst uit menselijke stamcellen oerkiemcellen gemaakt. Dat zijn cellen die later kunnen evolueren tot sperma- en eicellen. Voorheen konden wetenschappers alleen oerkiemcellen maken uit stamcellen van knaagdieren. Het resultaat geeft meer inzicht in de ontwikkeling van embryo’s.