Genève (CH) – Op 30 april is het tien jaar geleden dat programmeurs van CERN een programma genaamd World Wide Web vrijgaven in het public domain.

Een idee van computerwetenschapper Tim Berners-Lee uit 1989, een voorstel voor een Distributed Information Management System voor de natuurkundigen die elementaire deeltjes bestuderen, vormt het begin van het wereldwijde web. In 1990 draaide het systeem in CERN zelf, en de jaren daarop verspreidde de WWW-programma’s zich over de diverse deeltjeslaboratoria in de wereld. Op 30 april 1993 verklaarde CERN dat een klein stukje software beschikbaar was in het public domain.

Nog datzelfde jaar verschenen gebruiksvriendelijke programma’s voor toegang tot het wereldwijde web, zoals de browser Mosaic, die door het National Center for Supercomputing Applications was gemaakt. De opmars van het wereldwijde web, en daarmee de populariteit van internet, kon beginnen.

We zijn niet verslaafd aan  onze telefoons en hebben  geen ‘digitale detox’ nodig
LEES OOK

We zijn niet verslaafd aan onze telefoons en hebben geen ‘digitale detox’ nodig

Onszelf beschrijven als verslaafd aan onze telefoon werkt contraproductief, betoogt psycholoog Pete Etchells.

Bij CERN ontwikkelen computerwetenschappers nog steeds nieuwe toepassingen. Daaronder is de geavanceerde gridtechnologie die natuurkundigen nodig hebben voor hun werk. Ongetwijfeld zullen vele internetgebruikers binnen enkele jaren ook de vruchten van die ontwikkeling kunnen plukken.