Maastricht (NL) – Gestaag vordert het werk aan de Mosasaurus die in de mergelgroeven van de Sint-Pietersberg bij Maastricht tevoorschijnkwam.


De schedel van de nieuwe Mosasaurus ligt volledig bloot. Samen met specialist Aart Walen, van de firma Creatures & Features uit Doornenburg, is preparateur Hans Peeters begonnen aan het fijnere werk: de finishing touch. Met micro-zandstraalapparatuur legt hij de kleinste details van het bot bloot. Bovendien komen daarbij kleine fossielen in het omringende gesteente prachtig vrij. De komende weken staan in het teken van het verder schoonmaken van het botoppervlak en een laatste impregneersessie. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht wil in de zomer beginnen met de bouw van een permanent onderkomen van de resten van het enorme oerzeeroofdier. De heipalen staan er al.

Voor het illustratiewerk is een afgietsel van Mosasaurusbotten gemaakt. Welk voorwerp is het origineel?


Een team van wetenschappelijk illustratoren, onder leiding van Rogier Trompert, gaat een serie tekeningen van het fossiel maken, onder meer voor opname in wetenschappelijke beschrijving van de nieuwe vondst. Naast gedetailleerde tekeningen van onderdelen van de schedel, maakt Trompert ook een reconstructie van de schedel, waarin alle onderdelen weer precies en onvervormd hun plaats innemen. De Amerikaanse paleo-artiest Dan Varner zal een olieverfschilderij mkane van het kadaver van de nieuwe Mosasaurus.