De supertyfoon Haiyan, die afgelopen vrijdag een gigantische ravage heeft aangericht op de Filipijnen, is vastgelegd vanuit de ruimte.

Haiyan vanuit de ruimte. Bron: Japans Meteorologisch Instituut/EUMETSAT
Haiyan vanuit de ruimte.
Bron: Japans Meteorologisch Instituut/EUMETSAT

De gemaakte foto is een samenstelling van satellietbeelden van het Japans Meteorologisch Instituut en EUMETSAT, de Europese organisatie die weersatellieten ontwikkelt en beheert. Hun satellieten schoten de plaatjes van zo’n 36.000 kilometer boven het aardoppervlak.

De tyfoon bevindt zich aan de rechterkant van het beeld. Door de storm heen zijn nog enkele lichtjes van de Filipijnen te zien. De wind in de armen van de tyfoon raasde op het moment van de foto met een snelheid van 269 kilometer per uur over de eilanden. Haiyan bereikte zelfs pieksnelheden tot wel 324 kilometer per uur. In een tweede (infrarood)afbeelding, gemaakt door de  Zuid-Koreaanse COMS-1-satelliet, is de temperatuur van de storm in beeld gebracht.

‘We moeten beter leren  twijfelen aan de wetenschap’
LEES OOK

‘We moeten beter leren twijfelen aan de wetenschap’

Sociaal psycholoog Bastiaan Rutjens stelt dat het goed is om kritisch te zijn op de wetenschap.

Haiyan in infrarood. Bron: COMS-1
Haiyan in infrarood.
Bron: COMS-1

Maandag bereikte Haiyan het noorden van Vietnam. De tyfoon was toen afgezwakt tot een ‘gewone’ tropische storm.

Haiyan heeft duizenden levens opgeëist. Veel mensen in het rampgebied zijn nog zoek. Gezien het gebied moeilijk begaanbaar is, is het voor hulporganisaties lastig om voedselpakketten verspreiden en medische hulp te verlenen. Momenteel ervaren de hulporganisaties ook last van nieuw noodweer dat de Filipijnen heeft bereikt.