München (D) – Dit najaar lanceert Siemens op de Europese markt een virtueel toetsenbord. Ideaal voor onderweg, en het heeft geen last van stof of omgevallen koffie.


Nadat het virtuele toetsenbord systeem eerder op de Duitse computerbeurs CeBit was getoond, heeft Siemens nu bekendgemaakt dit toetsenbord eind 2002 in Europa op de markt te brengen. Siemens en de ontwikkelaar, het twee jaar geleden opgerichte VKB Inc., zien vooral mogelijkheden voor aansluiting van het toetsenbord op mobiele telefoontjes en personal digital assistants (PDA), die immers kleine, lastig bedienbare toetsen hebben.

Het virtuele toetsenbord is een apparaatje dat een afbeelding van een toetsenbord op een oppervlak projecteert. Met infrarode straling meet het apparaat waar vingers worden neergezet. De gegevens worden per kabel of draadloos doorgegeven aan mobieltje, PDA of computer. Mensen kunnen nu onderweg gemakkelijk e-mails en langere teksten typen. Andere toepassingsgebieden vormen de werkruimten in ziekenhuizen en bedrijven waar steriel en stofvrij moet worden gewerkt.

Erick Vermeulen