Den Haag (NL) – KPN Mobile voorziet de Universiteit Twente ruimschoots van WAP-telefoons. In het initiatief WAP@UT vormt de universiteit voor het communicatiebedrijf een ideale proeftuin.


Negenduizend WAP-telefoons zal KPN Mobile uitdelen op de Enschedese campus. Zesduizend studenten en drieduizend medewerkers kunnen vanaf half november beschikken over zo’n telefoon en die tegen lage kosten gebruiken. Zo ontstaat een ‘closed user group’ met een unieke omvang voor Europa.
Dit Enschedese initiatief is een eerste stap in het grotere project ‘Wireless Campus’. De eerste WAP-telefoon is tijdens het zogenaamde 'Twente Diner' door KPN-man Hein Visser uitgereikt aan de rector magnificus, prof. Frans van Vught.
WAP slaat niet zo snel aan als was gehoopt in de telecommunicatiesector. Na alle heisa rond de veiling van UMTS-frequenties, waarmee een veel volwassener mobiel internet mogelijk is, rijst de vraag of het mobiele internet volgens WAP niet een tussentijds fenomeen is. UMTS belooft immers volwaardige internetinformatie op grote schermen, in tegenstelling tot WAP dat summiere informatie op kleine schermpjes levert.
De studenten krijgen het WAP-mobieltje en het abonnement voor nop. Ze moeten alleen de gesprekskosten zelf betalen. Medewerkers van de Twentse universiteit betalen voor het WAP-abonnement slechts tien gulden per maand. De ‘closed user group’ van 9000 gebruikers heeft voor Europese begrippen een unieke omvang. KPN Mobile M-info kwam als 'preferred supplier' uit de bus. Het bedrijf moet wel de gsm-zendercapaciteit op de campus fors uitbreiden. Over een jaar houdt de Universiteit Twente het WAP-contract met KPN Mobile opnieuw tegen het licht, met het oog op de snelle ontwikkelingen in mobiele telefonie door de opkomst van GPRS – de derde generatie mobiele communicatie – en UMTS.
De deelnemers kunnen straks via de nieuwe WAP-site van de UT (via een WAP-telefoon is het adres wap.utwente.nl of mmm.utwente.nl) e-mail inzien en binnenkort ook verzenden. Ook is actuele UT-informatie beschikbaar, en praktische gegevens over bijvoorbeeld e-mail adressen, telefoonnummers, tentamenroosters en mensamenu's. Hier zullen snel nieuwe diensten bij komen.

Erick Vermeulen