De ruimtesonde Venus Express klimt langzaam weer omhoog uit de atmosfeer van Venus. De sonde maakte afgelopen maand een diepe duik tot slechts 129 kilometer boven het planeetoppervlak.

De Venus Express verloor hoogte dankzij aerobraking. Bron: ESA–C.Carreau
De Venus Express verloor hoogte dankzij aerobraking.
Bron: ESA–C.Carreau

Het doel van de duik was om de planeet beter te bestuderen. Wetenschappers van ESA bepaalden de weerstand op de sonde om te achterhalen hoe de dichtheid in de atmosfeer van Venus varieert.

De temperatuur op Venus is gemiddeld 462 graden Celsius. De sonde warmde dan ook meer dan honderd graden op tijdens zijn duik. De wetenschappers gaan na in hoeverre de hitte het ruimtevoertuig beschadigde. Ze hopen deze informatie te gebruiken om toekomstige ruimtesondes nog beter hittebestendig te maken.

Er is meer onderzoek nodig naar het effect van ruimtevaart op het brein
LEES OOK

Er is meer onderzoek nodig naar het effect van ruimtevaart op het brein

Om veilig te ruimtereizen, moeten we in beeld krijgen hoe een leven zonder aardse zwaartekracht de hersenen beïnvloedt, stelt Elisa Raffaella Ferrè.

Duik naar Venus

Een maand lang bevond de Venus Express zich tussen de 131 en 135 kilometer van het planeetoppervlak. Om de duik kort nog wat dieper te maken, gebruikte ESA stuwraketten. Deze brachten de sonde tot een afstand van 129,1 kilometer van de planeet. Momenteel beweegt de Express terug naar een hoogte van 460 kilometer. Op 26 juli zal hij deze hoogte bereiken.

De ruimtesonde is, na acht jaar, bijna aan het eind van zijn latijn. Binnenkort zal de brandstof op zijn. ESA zal dan monitoren hoe de sonde naar het planeetoppervlak stort. Naar verwachting gebeurt dit in december.


De Venus Express verloor hoogte dankzij aerobraking.
Bron: ESA–C.Carreau

Lees ook: