Op 19 juli hebben twee ruimtesondes van Nasa foto’s gemaakt van de aarde en maan. De kiekjes zijn geschoten door Cassini en MESSENGER.
Cassini bevindt zich nabij Saturnus, dus op zijn foto is het aarde-maan-systeem te zien op een afstand van 1,5 miljard kilometer. De MESSENGER-ruimtesonde draait in een baan om Mercurius. Toen MESSENGER de foto maakte, was de afstand tussen de ruimtesonde en de aarde ruim 98 miljoen kilometer.
Cassini’s kiekje
Sterrenkundige Yamila Miguel: ‘Ik verbind onze kennis van het zonnestelsel met exoplanetenonderzoek’
Welke moleculen zweven er rond in de atmosferen van planeten rond verre sterren? En hoe ziet het binnenste van onze ‘eigen’ Jupiter eruit? Met die ...
Cassini’s foto toont de ringen van Saturnus, met daaronder de aarde als een fel blauwe stipje. Door wat in te zoomen op de foto, is ook de maan te onderscheiden.
‘Cassini’s foto herinnert ons eraan hoe klein onze thuisplaneet is in de grote leegte van het heelal. Ook bewijst de foto hoe ingenieus de bewoners van deze kleine planeet zijn – we hebben een ruimtesonde zo ver van huis gestuurd om Saturnus te bestuderen, en laten hem een terugblik op de aarde werpen’, zegt Linda Spilker, die deel uitmaakt van het wetenschappelijke team van het Cassini-project.
Het is zelden mogelijk een foto van de aarde te maken vanaf de buitenplaneten. Vanaf de buitenwijken van ons zonnestelsel staat de aarde namelijk vaak dicht bij de zon, waardoor het felle zonlicht de planeet aan het zicht ontneemt. Cassini maakte de foto toen de zon achter Saturnus stond, waardoor het zonlicht was geblokkeerd.
Overbelicht
Op de MESSENGER-foto zijn de aarde en maan slechts een pixel groot. Ze lijken echter een stuk groter omdat de foto zwaar overbelicht is – een trucje dat astronomen gebruiken om zwakke objecten toch in beeld te krijgen.
MESSENGER is momenteel op zoek naar natuurlijke satellieten van Mercurius. Daarom speurt hij de hemel af naar objecten, waardoor zijn camera ook de aarde in het vizier kreeg.