Computers bedienen kan niet alleen met je handen, maar ook erop, laten onderzoekers van Microsoft Research zien. Na muis en aanraakscherm volgt nu de OmniTouch, dat elk oppervlak kan verandert in een interface.

Het prototype, gedragen op de linkerschouder, bevat een picoprojector en een camera die diepte waarneemt. De projector beeldt bijvoorbeeld een telefoontoetsenbord af op de muur of een arm, en de camera ziet waar een vinger dat oppervlak aanraakt. Het systeem biedt volop mogelijkheden voor andere interactieve toepassingen, waarbij je met vinger en duim inzoomt of uitzoomt, of zelfs met een vinger schrijft.


Ontwerper Chris Harrison heeft zich laten inspireren door onder meer de Kinect van Microsoft, een systeem dat eveneens camerabeelden interpreteert. Voor het testen van de OmniTouch programmeerden de onderzoekers diverse interactieve applicaties. Met twaalf proefpersonen zijn vervolgens enkele duizenden handelingen gemeten en geanalyseerd.

‘De windtunnel was bij Tourwinnaar Jonas Vingegaard het puzzelstukje dat ontbrak’
LEES OOK

‘De windtunnel was bij Tourwinnaar Jonas Vingegaard het puzzelstukje dat ontbrak’

De Vlaamse ­hoogleraar Bert Blocken speelde een rol in de Tour de France-overwinning van Jonas Vingegaard. Sinds 2017 is hij namelijk adviseur aerody ...

De onderzoekers verwachten dat de OmniTouch vooral handig kan zijn in combinatie met een mobiele computer – zonder monitor, omdat dankzij de projector elk oppervlak als beeldscherm kan dienen.

Erick Vermeulen