Enschede (NL) – Iets zien, aanraken en voelen wat er niet is: dit is mogelijk in het virtual reality lab van de Universiteit Twente.


Binnenkort opent het Human Performance Virtual Reality Lab van de Universiteit Twente haar deuren. Verschillende faculteiten zullen van deze faciliteit gebruik gaan maken.
Je surft over een wilde zee. Met het zeil stevig in je handen probeer je overeind te blijven op de woeste golven. Althans, dat denk je. In werkelijkheid sta je op een bewegingsplatform dat snel in drie richtingen kan schuiven, kantelen en draaien. Je handen zijn gehuld in 'datagloves' – handschoenen met sensoren erin die je het idee geven een surfzeil vast te houden. Op je hoofd draag je een helm met een display, waarop de golven van bijvoorbeeld een Hawaïaans strand te zien zijn. Infrarood licht schijnt op de bewegingssensoren op je pak en een computermodel verwerkt je bewegingen direct om onder andere het beeld op het scherm aan te passen aan je reacties.

Het virtual lab maakt bewegingsonderzoek mogelijk

De Twentse virtuele omgeving is gebouwd om onderzoek te kunnen doen naar menselijke coördinatie: evenwicht, loopbewegingen, perceptie en hand-oogcoördinatie. Buiten deze onderzoekslijn staan ook ergonomisch onderzoek naar nieuwe productontwerpen en trainingen van een nabijgelegen revalidatiecentrum op het programma.

Sonja Jacobs