Biologen hebben ontdekt dat een bepaalde vleermuissoort gekrulde plantenbladen gebruikt als megafoon. Daarnaast hoort de vleermuis de roep van zijn soortgenoten gemakkelijker als hij zelf in het plantenblad zit.

De driekleurhechtschijfvleermuis in een blad. Bron: antonsrkn/Flickr
De driekleurhechtschijfvleermuis in een blad.
Bron: antonsrkn/Flickr

Het dier dat de plantenbladen als versterker gebruikt, is de driekleurhechtschijf-vleermuis (Thyroptera tricolor). Deze vleermuis, die in Zuid-Amerika leeft, schuilt graag voor roofdieren in de kokervormige bladen van Calathea- en Heliconia-planten.

Een tweetal onderzoekers ontdekten eerder dat de vleermuizen in hun lab het moeilijk vonden de roep van hun familieleden te traceren. Ze vroegen zich daarom af of de natuurlijke omgeving van de dieren hen normaal gesproken een handje helpt. Ze brachten de planten waarin de dieren in huizen naar hun lab, plaatsten microfoontjes in het kokerblad en speelden vervolgens vleermuisgeluiden af.

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'
LEES OOK

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'

Iedereen kan wennen aan een extra robotduim, van kinderen tot senioren. Dat stelden Britse onderzoekers vast bij een wetenschapsfestival.

Megafoon
Geluiden die buiten het blad klinken, raken versterkt wanneer ze het blad binnendringen. Helemaal onder in het blad is het geluid tot wel tien decibel sterker dan daarbuiten. Vleermuizen doen er dus goed aan om in het blad te verstoppen – zo kunnen ze de geluiden van hun soortgenoten op veel grotere afstand meekrijgen. Ook zijn de dieren die binnen het blad een kreet slaken, geholpen door de plant. De koker werkt als megafoon, waardoor het geluid 1 tot 2 decibel in volume toeneemt.

De vondst brengt wel een nieuw mysterie met zich mee. De bladen veranderen de frequentie van geluiden, waardoor de roep van een dier in de lucht niet meer hetzelfde klinkt binnen in het blad. Dat zou de dieren aardig in de war kunnen brengen zodra ze de roep van een familielid proberen te herkennen. Het is nog onduidelijk of dit nadeel opweegt tegen de voordelen.