Chirurgen hebben met succes de volledige afgescheurde hoofdhuid van een vrouw teruggeplaatst. De vrouw had haar hoofdhuid verloren nadat haar haren vast kwamen te zitten in een kolomboormachine.

Een vrouw uit Denemarken heeft een complexe operatie ondergaan om haar hoofdhuid weer terug op haar hoofd te krijgen, beschrijven artsen in het tijdschrift BMJ Case Reports. De hoofdhuid was er volledig afgescheurd door een kolomboormachine, evenals haar wenkbrauwen en al haar haren.

De vrouw van in de zestig gebruikte een kolomboormachine om een tractor te renoveren. Dat is een werkbankgereedschap waarmee je gaten in metalen platen en andere materialen kunt boren. Toen raakten haar haren verstrikt in de snel draaiende boor.

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’
LEES OOK

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’

Primatoloog Frans de Waal is op 14 maart 2024 overleden. In juni 2019 interviewde New Scientist De Waal. De les die hij meegaf: ‘zo speciaal zijn wi ...

Hierdoor werd haar gehele hoofdhuid eraf gerukt, waarna er alleen nog een dun laagje bloedend weefsel overbleef op haar schedel. Het bovenste deel van haar linkeroor bungelde aan een draadje.

Precisiewerk

Meteen belde de vrouw een ambulance. De hulpverleners stopten haar hoofdhuid in een plastic zak die ze in koud water met ijs legden. Vervolgens reden ze haar met spoed naar het Odense universiteitsziekenhuis in Zuid-Denemarken.

Eenmaal in het ziekenhuis haalden de plastisch chirurgen de hoofdhuid uit het ijs. Ze knipten eerst alle haren kort en zetten de huid daarna terug op het hoofd van de vrouw terwijl ze onder narcose was. Hiervoor hechtten ze drie van de doorgesneden bloedvaten weer aan elkaar, om bloed naar de hoofdhuid te krijgen. Ook hechtten ze de huid weer aan elkaar en naaiden ze het oor weer op zijn plek. Dit alles deden ze binnen vijf uur na het ongeluk.

‘De kleine bloedvaten die ze hebben moeten vastmaken, zijn waarschijnlijk zo’n 1 à 2 millimeter doorsnee geweest’, vertelt Nicola Dean, hoofd van de Australische Vereniging van Plastisch Chirurgen.

Om bloedvaten zoals deze aan elkaar te verbinden heb je microchirurgische instrumenten nodig die rondom het bloedvat extreem kleine hechtingen kunnen maken. Dan heb je het over een kwart van de dikte van een mensenhaar, vertelt Dean. ‘De naalden zijn heel erg klein. Je moet voor zulke operaties zelfs een microscoop gebruiken. Ook zorg je ervoor dat je handen en armen op de juiste manier gepositioneerd zijn, zodat je niet wiebelt.’

Paardenstaarten

In de loop van de tijd zullen meer bloedvaten op natuurlijke wijze weer terug moeten groeien naar de hoofdhuid van de vrouw vanuit andere delen van haar hoofd, aldus Dean. Ze zegt dat een gedeeltelijk afgescheurde hoofdhuid wel vaker voorkomt, meestal door paardenstaarten die vast komen te zitten in machines, maar dat ze nog nooit een volledig afgescheurde hoofdhuid heeft gezien.

Jens Ahm Sørensen, chirurg aan het Odense universiteitsziekenhuis, gelooft net als zijn collega-chirurgen dat dit de grootste hoofdhuidoperatie ooit was.

Positieve resultaten

De vrouw is sinds de operatie goed hersteld. Haar haren groeien weer terug, ze krijgt al meer gevoel op haar hoofdhuid en ze kan haar wenkbrauwen al gedeeltelijk optrekken. Bij haar controle-afspraak na vijf maanden liet ze de chirurgen weten dat ze blij was met het resultaat en ‘langzamerhand en met de week beter werd’.

‘Vaak heb je met dit soort ongelukken dat een deel van de hoofdhuid het niet overleeft. Dan moet je verdere herstelwerkzaamheden doen. Maar de resultaten van dit geval lijken heel positief’, zegt Dean.