Mensen maken er al eeuwen gebruik van, en toch weten we nog niet goed hoe het werkt: de invloed van muziek op je hartslag. Welk genre werkt het beste? En is er een muziekgenre dat helemaal niet werkt? Dat kunnen Lowlanders helpen ontdekken bij het onderzoek Listen to your heart.

Gezond en fit, misschien zijn dat niet de woorden waarmee je jezelf omschrijft na een vol weekend Lowlands. Maar de muziek die je het hele weekend tegemoet schalt is goed voor je lichaam. Om specifiek te zijn: er bestaat een verband tussen het luisteren naar muziek en de gezondheid van je hartslag. Hoe dat precies zit, en welk genre het beste werkt, is alleen nog niet bekend.

Cardioloog Michiel Winter van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (Amsterdam UMC) en zijn team willen hier op Lowlands verandering in brengen. Zo kijken ze onder andere naar je hartslag bij het luisteren naar white noise of je favoriete muziekgenre. Op die manier kan je zien of je hart gezonder werkt met of zonder muzikale pacemaker.

Wanneer begint de lente?
LEES OOK

Wanneer begint de lente?

Sterrenkundejournalist Govert Schilling duikt in de vraag: wanneer begint de lente?

Keuzestress

Dit onderzoek is niet alleen nuttig voor de wetenschap, het is ook de ideale plek om even langs te gaan als je door het blokkenschema van Lowlands het festival niet meer ziet. Aan het einde van de proef krijg je een gepersonaliseerd advies voor welke artiesten jou de meest gezonde festivalervaring kunnen geven. Iedereen boven de 18 mag meedoen, mits je geen pacemaker draagt.

Bij het onderzoek zelf mag je rustig gaan zitten terwijl je uitgedost wordt met gadgets: een noicecancelling koptelefoon, Apple watch en een virtual reality bril. Ook is het nodig om je Spotify yearly gegevens van 2022 te delen, zodat de onderzoekers kunnen kijken hoe goed jouw eigen muzieksmaak eigenlijk is voor je hart. Vervolgens krijgen deelnemers vijf soorten geluid te horen: white noise, drie soorten Lowlands genres en je eigen favoriete muziek, in een willekeurige volgorde.

De hele deelname duurt een kwartiertje. Het onderzoek is naast een rustmomentje, ook een leermoment voor de deelnemers. De onderzoekers leggen je graag uit hoe muziek jouw lichaam beter in balans kan brengen.

Ontspanning

Bezoekers aan Lowlands weten waarschijnlijk al dat muziek belangrijk is in het leven. Op een zware dag kan een goed nummer je energie geven, of brengt het je juist tot rust. Maar muziek is niet alleen fijn voor je mentale gezondheid. Er vinden ook fysieke veranderingen plaats tijdens het luisteren naar een leuk deuntje. De variabele hoeveelheid tijd tussen je hartslagen past zich aan onder de invloed van een fijne melodie.

Die variatie in tijd tussen je hartslagen in, zegt iets over je gezondheid. Het is een teken van de balans tussen stress en ontspanning in je lichaam. Als er variatie zit in de tijd tussen twee hartslagen, betekent dat dat je hartslag zich beter en sneller aan kan passen aan situaties van stress of ontspanning. Hoe meer variatie er te zien is in je hartslag, hoe gezonder je lichaam dus is.

De variatie zegt vooral wat over de balans tussen twee onderdelen van het zenuwstelsel: het deel dat ervoor zorgt dat je de energie hebt om vooraan bij het podium te staan springen, en het deel dat ervoor zorgt dat je daarna op het gras weer tot rust kan komen. Is de balans tussen die twee stelsels zoek, dan ben je vaak (te) gestrest en dat niet goed voor je gezondheid. Hoe beter die balans, hoe fitter je bent en hoe beter je score voor de hartslagvariabiliteit.  

Klassiek

Het meeste onderzoek naar de invloed van muziek op de hartslag, is tot nu toe gedaan met klassieke muziek. De brede smaak van het Lowlandspubliek is dan ook een welkome variatie in deze tak van de wetenschap. Hoe meer genres men onderzoekt, hoe beter de relatie tussen hartslag en muziek te begrijpen is. Met deelname aan dit onderzoek lever je dus een belangrijke bijdrage aan de wetenschap, en kan je je stress zo efficiënt mogelijk wegluisteren met je gepersonaliseerde blokkenschema. Wat wil een Lowlander nog meer?

Elk jaar vinden er wetenschappelijke onderzoeken plaats op muziekfestival Lowlands. New Scientist is partner van Lowlands Science Lab. Wij delen van tevoren wat er gaat gebeuren, en waar je als festivalbezoeker allemaal aan mee kan doen. Lowlands 2023 vindt plaats op 18, 19 en 20 augustus 2023.

Meer weten? Bekijk ons dossier Lowlands Science.