In steeds meer verschijnselen die tot voor kort golden als ‘paranormaal’ zit een kern van waarheid. Tot die conclusie komt NWT Magazine in zijn december-editie.


Wetenschappers slagen er steeds beter in verschijnselen als uittredingen, geestverschijningen, voodoo en mystieke ervaringen in het laboratorium na te bootsen en te verklaren, signaleert NWT Magazine. In de regel gaat het daarbij trouwens om foutmeldingen in het brein, en niet om ‘echt’ bovennatuurlijke zaken.

NWT Magazine benoemt acht voorheen ‘paranormale’ zaken die wetenschappelijk geaccepteerd zijn geraakt. Naast uittredingen, geesten, voodoo en mystieke openbaringen vallen daaronder ook het horen van stemmen, het zien van heiligen, hypnose en bepaalde toepassingen van acupunctuur.

De grote geboortecrisis
LEES OOK

De grote geboortecrisis

Terwijl de wereld worstelt met de gevolgen van overbevolking, klinkt in de verte het hoorngeschal van het omgekeerde onheil.

Uittreding
‘Het belang van dit onderzoek is diep’, aldus NWT-hoofdredacteur Maarten Keulemans in een redactioneel commentaar. ‘Pseudo-wetenschappers verwijten de wetenschap vaak om niet open te staan voor ‘alternatieve’ ideeën. Maar het onderzoek dat we hier beschrijven, bewijst het tegendeel.’

Een mooi voorbeeld is de uittreding uit het lichaam. Een Zwitsers-Duits experiment toonde recent aan dat zo’n ervaring gemakkelijk is op te wekken met camera’s en een bril die het beeld van de camera opvangt. Het brein raakt daardoor zo van slag, dat we het gevoel krijgen dat we onszelf van buitenaf zien. Bij mensen met bijvoorbeeld epilepsie of zuurstofgebrek in het brein gebeurt dat spontaan.

Dat wil niet zeggen dat alle paranormale verschijnselen waar zijn. Van onder meer homeopathie, telepathie, wichelroedelopen, astrologie en aardstralen heeft de wetenschap keer op keer aangetoond dat het niet werkt.

Het decembernummer van NWT Magazine, met daarin het artikel ‘Waar maar raar’, ligt vanaf deze week in de winkels en is ook los te bestellen via deze website.