Diemen (NL) – Op een symposium in Delft presenteert de Mars Society Nederland op 2 juni de vele facetten die horen bij de reis naar de rode planeet.

Winkelend publiek in de Rotterdamse Beurstraverse krijgt beelden voorgeschoteld van het oppervlak van de planeet Mars. Het symposium 'Mars – Living Planet' kreeg in het kader van 'Rotterdam geeft ICT de ruimte' letterlijk de ruimte op de in de Beurstraverse (de zogenaamde Koopgoot) hangende master-screens.
Op 2 juni aanstaande organiseert de stichting Mars Society Nederland het symposium in de Aula van de TU Delft de bijeenkomst 'Mars – Living Planet'. Diverse toonaangevende sprekers beschrijven daar de stand van zaken bij de verkenning van de rode planeet.
Robert Zubrin vertelt op het symposium hoe wij betaalbaar naar Mars kunnen komen, Chris McKay hoe de rode planeet leefbaar kan worden, terwijl John Karemaker ingaat op de gezondheid van marsbezoekers tijdens de lange reis. De ESTEC zal de Europese onderzoeksmissie over twee jaar naar Mars toelichten, terwijl Mauro Messerotti de aanwezigen een voorproefje geeft van een scheervlucht over het marsoppervlak.

Meer informatie: Marssymposium

Een blik op de Marsfilm die wordt vertoond in de Beurstraversse: Marsfilm


De doelgroep voor dit symposium is breed: van geïnteresseerde leken tot technische wetenschappers, en van studenten tot filosofen. De toegangsprijs bedraagt Dff 55,- (voor studenten Dfl 35 -). Daar is een lunch bij inbegrepen. U kunt zich opgeven voor het symposium door het sturen van een e-mail naar symposium@marssociety.nl; vermeld naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en indien van toepassing de universiteit of opleiding waar U als student geregistreerd bent.
Opgeven per langzame post kan ook: Van Oldenbarneveltplaats 308, 3012 AL Rotterdam.


Programma
09:30-10:00 Binnenkomst en koffie
10:00-10:15 Welkomstwoord – Drs Arno Wielders voorzitter van Stichting Mars Society Nederland
10:15-10:45 Opening (Spreker nog een verrassing)
10:45-11:30 De planeet Mars – Prof dr Mauro Messerotti De eerste etappe van ons mini-reisje van vandaag: waar gaan we heen? Mauro Messerotti, hoogleraar aan de Universiteit van Triest, laat zien hoe het oppervlak van Mars er uitziet: zijn befaamde animatie zal de verbeelding vleugels geven.
11:30-12:15 De lange reis naar Mars; kunnen mensen zich aanpassen aan de ruimte? – Dr John M. Karemaker De tweede etappe: zullen we uitgerust aankomen? John Karemaker is een internationaal erkend expert op het gebied van de invloed van gewichtloosheid op het menselijk lichaam. Hij is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en het Amsterdams Medisch Centrum (AMC).
12:15-13:30 Lunch Tijdens de lunch vindt U stands van de Stichting Mars Society Nederland en enkele van onze sponsors en aanverwante organisaties in de foyer. Dit is ook het moment om Mars-experts in levenden lijve te ontmoeten!l
13:30-14:00 Marsexpress: het project – Don McCoy (ESA) De stand van zaken in Europa op dit moment. Don McCoy is verantwoordelijk voor de assemblage van de Mars Express bij ESTEC. Hij licht Europa's eerste Mars-missie toe, een goed voorbeeld van de vooruitgang in het Mars-onderzoek. Don McCoy is lid van het Mars Express-team van de European Space Agency (ESA).
14:00-14:30 Marsexpress: de Beagle 2 – Con McCarthy Met de Mars Express vliegt een exobiologie-lander mee met de naam Beagle 2. Als Principal Lander System Engineer voor de Beagle 2 bij ESA's technische centrum ESTEC, vertelt Conn McCarthy, collega van McCoy, ons wat het doel van de lander is. Hij geeft uitleg over de instrumenten aan boord en over hun mogelijkheden om eventueel Martiaans leven aan te tonen.
14:30-14:45 Het ESA-plan voor planetair onderzoek – Dr Didier Schmitt Didier Schmitt, hoofd van de afdeling Levenswetenschappen bij de ESA, maakt ons deelgenoot van het beleid van ESA voor bemande en onbemande ruimtevaart.
14:45-15:45 Mars Direct – Dr Robert Zubrin De volgende stap: kunnen we mensen naar Mars sturen? Robert deed de wereld (inclusief de specialisten van NASA) versteld staan met zijn Mars Direct-plan, een revolutionaire kijk op bemande reizen naar Mars. Zijn filosofie van “reis licht en leef van het land” is door NASA geadopteerd. De praktische uitwerking wordt sinds een jaar getest in het Mars Arctic Research Station op Devon Island in het Canadese Noordpoolgebied. Robert Zubrin is directeur van Pioneer Astronautics.
15:45-16:00 Theepauze en nog een kans om te netwerken
16:00-17:00 Terraforming – Dr Chris McKay Tenslotte: kunnen we op Mars overleven? Terraforming, het veranderen van de atmosfeer en het klimaat op een planeet, zodanig dat mensen er kunnen leven, maakt het leven op Mars een stuk aangenamer. Chris McKay werkt bij NASA's Ames Research Center. Als een van de bekendste deskundigen ter wereld op dit gebied toont hij aan hoe wij met onze huidige technologie inderdaad de planeet Mars naar onze hand kunnen zetten.
17:00-17:15 Afsluiting – Arno Wielders