Amsterdam (NL) – Het wiskunde-onderzoek aan de Nederlandse universiteiten staat onder zware druk. Wiskundigen luiden de alarmklok en presenteren oplossingen daarvoor.


Door de dramatisch teruglopende studentaantallen verdwenen de afgelopen tien jaar veel vaste banen in het universitaire wiskunde-onderzoek. Om aan de toenemende behoefte aan wiskundige experts te voldoen, kondigen de Nederlandse wiskundigen in een nieuw rapport zeven maatregelen aan.
Het aantal eerstejaars wiskunde aan de universiteiten zakte in 2001 met circa dertig procent. Voor 2002 is het beeld niet beter, terwijl de maatschappelijke vraag naar wiskundigen zich sterk uitbreidt. Wiskunde vindt niet alleen toepassingen in de techniek of in de computerindustrie, maar bijvoorbeeld ook in financiële instellingen, telecommunicatie, levenswetenschappen en medische toepassingsgebieden.

Nieuwe dimensies, ruimer bereik
De secretaris-generaal van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschappen zal donderdag 18 april de nota ' in ontvangst nemen. In die nota ontvouwen wiskundigen uit vrijwel alle academische onderzoeksorganisaties een plan om meer vrouwen een loopbaan in de wiskunde te geven. Ook willen zij het wiskundig onderzoek in Nederland concentreren en uitbreiden, zodat er krachtiger groepen ontstaan. Dat vereist een zekere mate van landelijke sturing van onderzoeksgebieden; iets waar wiskundigen tot nu toe geen voorstanders van waren.

In het rapport staat ook een voorstel voor twee nieuwe internationaal concurrerende masteropleidingen. Die moeten buitenlands talent aantrekken. De voorstellen gaan verder over vergroting van het onderzoeksbudget, versterking van wiskunde-instituten, meer posities voor 'leraren-in-onderzoek' en meer bijbanen op niveau voor jonge wiskundestudenten. De voorgestelde maatregelen kosten veertig miljoen euro in vijf jaar.

Bron: Persbericht CWI