Het Bahrain World Trade Center, ’s werelds eerste wolkenkrabber met ingebouwde windturbines, staat volgens de Nederlandse aerodynamica-expert Bert Blocken verkeerd om. Blocken ontdekte dat windturbines op een omgekeerd gebouw veertien procent meer energie hadden opgebracht.

Het Bahrain WTC heeft drie bruggen met windturbines.
Het Bahrain WTC heeft drie bruggen met windturbines.

Aerodynamica-onderzoeker Blocken van de Technische Universiteit Eindhoven kwam tot deze conclusie dankzij windtunnelmetingen en computersimulaties. Het Bahrain World Trade Center bestaat uit twee torens van 240 meter hoog, die verbonden zijn met drie bruggen. Aan elke brug hangt een windturbine.

De ontwerper van de toren liet de torens schuin aflopen richting de windturbines, in de hoop zo meer wind richting de turbines te leiden. Blocken ontdekte echter dat die vlieger niet opgaat. In de omgekeerde stand zouden de turbines van het Bahrain World Trade Center zelfs veertien procent meer energie opleveren.

Deze zeven scheikundige ideeën gaan de wereld veranderen
LEES OOK

Deze zeven scheikundige ideeën gaan de wereld veranderen

Steeds slimmere scheikundige manieren om moleculen te manipuleren brengen ons allerlei vormen van vooruitgang. We lichten zeven van de meest veelbelov ...

Windsimulaties rondom het Bahrain World Trade Center. Links is de werkelijke situatie te zien. Op de rechterafbeelding is de toren omgedraaid. De horizontale streep tussen de torens toont de plaats van de windturbines. De rode kleur geeft een hoge windsnelheid aan. Op de afbeelding rechts is te zien dat een omkeerde toren zou leiden tot veel snellere wind (meer rood) bij de windturbines. Bron: TU/e
Windsimulaties rondom het Bahrain World Trade Center. Links is de werkelijke situatie te zien. Op de rechterafbeelding is de toren omgedraaid. De horizontale streep tussen de torens toont de plaats van de windturbines. De rode kleur geeft een hoge windsnelheid aan. Op de afbeelding rechts is te zien dat een omkeerde toren zou leiden tot veel snellere wind (meer rood) bij de windturbines.
Bron: TU/e

Meer fouten
Het Bahrain World Trade Center is niet het eerste gebouw met dergelijke ontwerpfouten. ‘Ook bij de Strata-toren in Londen zijn fouten gemaakt’, zegt Blocken in een persverklaring. Deze toren bevat ook windturbines, maar die ‘draaien bijna nooit, en als ze draaien is het in de kantoren eronder onwerkbaar wegens teveel lawaai.’

College
Wie benieuwd is naar meer verrassende aerodynamica rondom gebouwen, kan binnenkort een gratis online college volgen van Brocken. De lessen beginnen op maandag 28 april. Naast gebouwen zullen de colleges ook over aerodynamica in de sportwereld gaan.

Lees ook: