Het imposantste wetenschapsfestival ter wereld slaat zijn vleugels uit naar Nederland. New Scientist sprak de initiatiefnemers in New York, waar het World Science Festival al jaren propvolle zalen trekt.

Smakelijk weten op het World Science Festival. Bron: WSF
Smakelijk weten op het World Science Festival.
Bron: WSF

Ze zitten er opvallend ontspannen bij, daags na de zesde editie van het World Science Festival (WSF) in New York City. De twee initiatiefnemers – snaarfysicus Brian Greene en zijn partner, tv-producent Tracy Day – hebben ook dit jaar weer het enorme festival in goede banen geleid. Met meer dan 50 theaterevenementen, straat- activiteiten en educatieve projecten, op tientallen locaties op Manhattan en in Brooklyn, trekt het festival sinds 2008 jaarlijks met gemak een paar honderdduizend bezoekers. Greene en Day lijken de hectiek van de afgelopen dagen, toen ze zich van venue naar venue spoedden, alweer vergeten te zijn.

Greene mag gerust een populair-wetenschappelijke superster worden genoemd, gezien het succes van zijn boeken, zoals The Elegant Universe. Day is een Emmy Award-winnende documentairemaakster, die in het dagelijks leven als CEO met veel gevoel voor kwaliteit en inhoud de festivalorganisatie leidt.

AI verbetert hoekschop
LEES OOK

AI verbetert hoekschop

Kunstmatige intelligentie kan voetbaltrainers helpen bij het verbeteren van hoekschoppen. Experts vinden de AI-suggesties voor hoekschopopstellingen i ...

Het hoofdkwartier van het WSF is te vinden in de Upper West Side van Manhattan, op een steenworp afstand van de bètafaculteit van de Columbia University, waar Greene hoogleraar wis- en natuurkunde is.
In het kantoor werken doorgaans zo’n 20 vaste medewerkers voor het festival. De bezetting verandert echter radicaal tijdens de maanden voorafgaand aan het festival, dat altijd in de laatste weken van het voorjaar plaatsvindt. Tientallen producers, technici, redacteuren en animatoren versterken dan de vaste kern van medewerkers, terwijl een gigantisch team van vrijwilligers ervoor zorgt dat het WSF soepel en tot in de puntjes geregeld verloopt.

Wetenschap naar het hart van de populaire cultuur brengen, met hoogwaardige, speciaal voor WSF geproduceerde programma’s – dat is volgens Day uniek aan het WSF. ‘Er zijn talloze wetenschapsfestivals,’ zegt Day, ‘maar die brengen vooral reeds bestaande onderwerpen. Wij zijn het enige festival dat geheel onafhankelijk, in eigen huis geproduceerde, kwalitatief hoogstaande evenementen programmeert. Vanaf het begin is het onze doelstelling geweest om in de theaters een publiek van alle leeftijden uit te dagen, te inspireren en te verbazen’

WSF2Ambitie kan het echtpaar niet worden ontzegd. De paneldiscussies zijn theatrale shows, waarin onder leiding van gerenommeerde journalisten topwetenschappers het debat aangaan over actuele wetenschappelijke onderwerpen. De programma’s zijn steevast binnen de kortste keren uitverkocht, vooral als Greene zelf optreedt.

Dit jaar was dat het geval bij de openingsvoorstelling Spooky Action: The Drama of Quantum Mechanics, een multimediale historische blik op de quantummechanica. Een mix van theater, informatie en educatie, ondersteund door prachtige animaties en beelden.

Day en Greene willen na zes New-Yorkse edities de rest van de wereld veroveren met hun format. Meerdere WSF’s wereldwijd, dat is hun droom. Amsterdam bijt in oktober het spits af met een volgens de WSF-formule geproduceerd mini-festival, bedoeld om sponsoren en partners geïnteresseerd te krijgen voor het organiseren van een volwaardige editie in 2014. Greene noemt het een logische stap om de vleugels uit te slaan. Met een knipoog: ‘We hebben het festival niet voor niets World Science Festival genoemd.’

  • World Science Festival Amsterdam
  • 4 t/m 6 oktober 2013
  • In en rond Science Center NEMO, Amsterdam