Brian Greene komt naar Nederland. De wereldberoemde theoretisch-fysicus zal aanwezig zijn op het preview-evenement van het nieuwe World Science Festival Amsterdam.

Brian Greene op het Amerikaanse World Science Festival. Bron: Wikimedia commons.
Brian Greene op het Amerikaanse World Science Festival. Bron: Wikimedia commons.

Greene verwierf wereldwijde bekendheid met zijn heerlijke leesbare bestsellers Ontrafeling van de Kosmos (The Elegant Universe, over de zoektocht naar een theorie van alles) en De verborgen realiteit (The Fabric of the Cosmos, over parallelle universa en de diepere wetten van de kosmos). Daarnaast is Greene één van de meest vooraanstaande snaartheoretici ter wereld.

Op het World Science Festival Amsterdam zal Greene aanwezig zijn bij twee evenementen. De eerste is een opvoering van het door hem geschreven Icarus at the Edge of Time, een verhaal over een jongen die oog in oog komt te staan met de overweldigende kracht van een zwart gat. Greene zal de voorstelling inleiden met een lezing over algemene relativiteitstheorie en zwarte gaten. Het verhaal van Icarus at the Edge of Time zal worden verteld via een combinatie van filmbeelden, een door Greene geschreven verhaal, voorgelezen door de Amsterdamse oud-burgemeester Job Cohen en muzikaal begeleid door het Metropool Orkest onder leiding van dirigent Arjan Tien. Ook astronaut André Kuipers zal een rol spelen bij de voorstelling. Icarus at the Edge of Time wordt op 4 oktober om 18:00 vertoond in het muziekgebouw aan ‘t IJ. Kaarten zijn nu te koop.

Nobelprijswinnaar Anne L’Huillier: 'Het duurde 14 jaar voordat ons idee slaagde'
LEES OOK

Nobelprijswinnaar Anne L’Huillier: 'Het duurde 14 jaar voordat ons idee slaagde'

We spraken Nobelprijswinnaar Anne L’Huillier over haar grootste ontdekking en over haar huidige werk.

Het tweede evenement waarbij Greene aanwezig zal zijn, is een dag later op 5 oktober. In de Lutherse kerk in Amsterdam (de aula van de Universiteit van Amsterdam) zal een inspirerende paneldiscussie plaatsvinden over de Planck-kaart. Op de Planck-kaart zijn de meest recente metingen van de kosmische achtergrondstraling, de nagloed van de oerknal, op nauwkeurige wijze weergegeven.

Over de oerknal en de implicaties van deze kaart, zullen verschillende wetenschappers in debat gaan. Onder hen zijn spinozapremiewinnaar Erik Verlinde, die naar eigen zeggen de oerknal onlogisch vindt, astrodeeltjesfysicus Gianfranco Bertone van de Universiteit van Amsterdam (expert op het gebied van donkere materie), kosmoloog Marco Bersanelli, die meewerkte aan de Planck-missie en natuurlijk Brian Greene zelf. Debatsleider is Martijn van Calmthout, wetenschapsredacteur van de Volkskrant. Ook voor dit evenement zijn de kaarten nu te koop.

Het tweedaagse preview-evenement van het World Science Festival Amsterdam moet een voorproefje geven van het geplande langere wetenschapsfestival dat in 2014 zal plaatsvinden. Het World Science Festival Amsterdam komt tot stand in samenwerking met het Amerikaanse World Science Festival dat eerder ook onder meer Icarus at the Edge of Time vertoonde.