Wageningen (NL) – Wageningse wetenschappers leggen vreemde spijsvertering van een exotisch micro-organisme bloot.


Het exotische micro-organisme de 'ziedende vuurbal' verteert suikers op een unieke manier. Extra interessant is dat het organisme bij extreme temperaturen leeft. Wageningse microbiologen ontdekken door stamboomonderzoek dat de enzymen in de 'ziedende vuurbal' onafhankelijk van die van andere micro-organismen evolueerden. In tegenstelling tot alle andere bekende organismen gebruikt de 'ziedende vuurbal', in het Latijn Pyrococcus furiosus, geen zogenaamde glycolytische enzymen. Het zet suikers via een alternatieve route om in energie en warmte.
Nu bekend is hoe de suikervertering verloopt, zijn de Wageningse onderzoekers op zoek naar de aansturing van die verteringsroute. Een eerste resultaat is er al. De microbiologen vonden in 21 genen, allen betrokken bij de vertering van suikers, een zelfde stukje DNA dat waarschijnlijk een belangrijke rol speelt bij het aan- en uitzetten van deze genen.

Pyrococcus furiosus staat volop in de aandacht. Het 'beestje', ontdekt op het Italiaanse vulkaaneilandje Vulcano, voelt zich het prettigst in een zoute omgeving en bij een temperatuur van 100ºC. De industrie heeft hier oren naar, omdat conventioneel gebruikte enzymen zo'n hoge temperatuur niet overleven. De Wageningse wetenschappers proberen via gentechnologie enkele Pyrococcus-enzymen voor industriële toepassingen geschikt te maken.

Frédérique Melman