Brussel (B) – Een Zwitserse studie bestempelde vorige week enkele zonnebrandcrèmes als hormonaal verstorend. Onterecht, lijkt nu.
In Europa brak afgelopen week paniek uit vanwege een zonnebrandcrème-onderzoek van de Universiteit in Zürich. Hieruit bleek dat enkele UV-filters, stoffen in crèmes die schadelijke UV-straling tegenhouden, de hormoonhuishouding verstoren. De Deense overheid beval vervolgens fabrikanten en winkels om hun producten uit de markt te halen. Ook in Nederland, België en Duitsland leegden enkele winkels de schappen met zonnebrandcrèmes. Nu bericht Fedichem, de Belgische belangenvereniging van onder andere cosmeticafabrikanten, dat de resultaten van de Zwitserse studie verkeerd geïnterpreteerd en opgeblazen zijn. Zonaanbidders mogen volgens de vereniging deze zomer gerust de zonnebrandcrèmes gebruiken.
UV-filters beschermen tegen schadelijke effecten van de zon zoals zonnebrand en veroudering. Vele cosmeticaproducten bevatten daarom deze filters. Cosmeticafabrikanten moeten veilige producten produceren, horen zich dan ook te houden aan de wetgeving die bijvoorbeeld beschrijft welke UV-filters met welke maximale concentraties mogen worden gebruikt.
Kunnen pillen en supplementen je microbioom een boost geven?
Dit is wat je moet weten over de middeltjes die de gezondheid van je darmmicrobioom beloven te herstellen.
De Zwitserse studie bestempelt de UV-filters als potentieel hormonaal verstorend. Zij rapporteert namelijk dat vijf stoffen in de zonnebrandcrèmes celwoekering veroorzaken en dat drie stoffen bij hoge dosissen ook nog eens negatief inwerken op de baarmoeder van ratten. Hiertegen brengt Fedichem in dat de blootstelling na het indringen van UV-filters in de huid bij benadering 300 tot 4000 keer zo klein is dan de blootstelling die in de Zwitserse studie de genoemde effecten veroorzaakt.
De chemische industrie heeft dezelfde testen op de UV-filters herhaald. Bij geen enkele proef ontdekten de onderzoekers een schadelijke werking van één van de UV-filters. Deze zelfde UV-filters zijn natuurlijk ook al eerder op hun veiligheid geëvalueerd door het Europese Wetenschappelijke Comité. De verwarring rondom de zonnebrandproducten lijkt uiteindelijk een storm in een glas water.
Ellen Althuizen