Een echografie maken bij een zwangere ringstaartmaki is nergens voor nodig. Althans, als je wilt weten wat de sekse is van haar telg. Het antwoord ligt namelijk al verscholen in de geur die ze verspreidt.

Ringstaartmaki met pasgeboren tweeling.
Ringstaartmaki met pasgeboren tweeling. Foto: sannse – sannse (via Wikimedia Commons)

Dit ontdekten onderzoekers van Duke University aan de hand van geurprofielen voorafgaand en tijdens de zwangerschap van twaalf vrouwtjes van deze uit Madagaskar afkomstige halfaap.

Het was bekend dat sommige primaten geursignalen afgeven die hun eigen sekse en vruchtbaarheid verraadt. Nu is aangetoond dat deze geur ook door zwangerschap kan veranderen.

‘Ik voel me een ambassadeur van het Y-chromosoom’
LEES OOK

‘Ik voel me een ambassadeur van het Y-chromosoom’

Genetica-onderzoeker Sofie Claerhout onderzoekt hoe we het Y-chromosoom in forensisch onderzoek kunnen gebruiken om cold cases op te lossen.

De onderzoekers verzamelden met een wattenstaafje geurstoffen bij de genitaliën van de makiwijfjes. Ze analyseerden deze door middel van gaschromatografie en massaspectrometrie. De geurprofielen bleken tijdens de zwangerschap minder complex dan ervoor en het verschil is groter als het om een jongetje gaat.

Overlevingskansen

‘De ringstaartmaki’s kunnen het geurverschil waarschijnlijk onbewust waarnemen’, zegt Christine Drea, die meewerkte aan het onderzoek. Informatie over de sekse beïnvloedt mogelijk de mate waarin het lichaam van het vrouwtje investeert in de foetus. In bepaalde omstandigheden kan het voortbrengen van een jongen of meisje effect hebben op haar overlevingskansen.

Lees ook: