‘Reuzenaap’, ‘gigantisch groot gewei’ en ‘beest bijna zonder hoorn’. Dat zijn, letterlijk vertaald uit het Grieks of Latijn, drie van de elf kolossale, uitgestorven dieren die je bezoekt bij de Brusselse expo GIANTS.

Bij de tentoonstelling GIANTS kun je elf machtige megamonsters bewonderen die opbloeiden na het uitsterven van de dinosauriërs: vijf van de dieren in de vorm van (bijna) complete skeletten, de overige zes als levensgrote 3D-bouwwerken.

Bij elk dier kun je lezen over de naam, waar en wanneer het dier leefde, en wat het at. Daarnaast zijn er fascinerende filmpjes te zien over de opgravingen van de botten, en over hoe paleontologen uit die botten de leefwijze van de gigant konden ontrafelen. Grappig is dat deze teksten en filmpjes letterlijk op en in de 3D-dieren te vinden zijn.

Ook leuk is dat je vaak zelf iets kunt doen. Zo kun je tanden determineren of botten opgraven. Sommige van deze doe-het-zelfactiviteiten zijn niet weggelegd voor de kleinste bezoekers, zoals het tellen van de (vele en onduidelijke) jaarringen in de wervel van de 16 meter lange reuzentandhaai.

Toch slaagt de tentoonstelling er goed in om iedereen, van jong tot oud, op verschillende manieren te enthousiasmeren voor deze indrukwekkende uitgestorven reuzendieren.


GIANTS is te bezoeken tot 25 augustus 2024 in het Instituut voor Natuurwetenschap in Brussel.