In Leef Langer neemt arts Peter Attia lezers mee in de strijd tegen een langzame en pijnlijke dood.

In het boek Leef Langer belooft de Canadees-Amerikaanse arts Peter Attia een strategie te onthullen om de kans op een gelukkig, gezond en lang leven te vergroten. Dit doet hij door een diepgaande beschouwing te bieden van de huidige wetenschap en behandeling van verouderingskwalen. Zo bespreekt Attia de recente onderzoeken naar ouderdomsziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en alzheimer. Ook deelt hij ontdekkingen om deze ziekten in de kiem te smoren.

Grote lading context

Attia hecht veel waarde aan diepgang en nuance, wat zowel een kracht als een valkuil van het boek blijkt. Het boek is stevig onderbouwd met biologische kennis en splinternieuwe wetenschappelijke studies. Daardoor leest het veelal als een samenvatting van de meest recente vakliteratuur, in plaats van een meeslepend verhaal.

Door de ongelofelijke hoeveelheid biologische inhoud is het boek ook doorspekt met jargon. Hoewel Attia zich duidelijk inspant om deze ingewikkelde termen – zoals LDL-cholesterol, apoB-deeltjes en LP(a) – helder uit te leggen, kan de overvloed aan details lezers overweldigen. Het doel van het boek – een strategie bieden voor een langer leven – wordt dan ook bedolven onder de grote lading context.

Voor fervente liefhebbers van biologie die alles willen weten over het lichaam, is het boek wel het proberen waard. Maar voor degenen die slechts op zoek zijn naar praktische tips voor een gezonder leven, is Leef Langer erg taai om te doorgronden.