De tentoonstelling Op zoek naar… HET EINDE VAN DE WERELD! neemt je mee op een barre, maar spannende expeditie naar Antarctica.

Koud en wit. Veel meer dan dat valt er niet te zeggen over Antarctica, toch? Nou, het Brusselse museum BELvue overtuigt je met de tentoonstelling Op zoek naar… HET EINDE VAN DE WERELD! van het tegendeel. Op en onder het ijs ligt van alles verborgen – waaronder klimaatinformatie die voor ons van levensbelang kan zijn.

Vast in het ijs

125 jaar geleden konden mensen hun nieuwsgierigheid naar het onbekende Antarctica niet meer bedwingen. Daarom stapten negentien mannen, onder wie wetenschappers, aan boord van de Belgica – op zoek naar het einde van de wereld. Ze wilden vóór de winter terugkeren, maar kwamen ruim een jaar vast te zitten in het ijs.

Ondanks de kou, het gebrek aan eten en het donker (door de poolnacht kwam de zon 63 dagen lang niet op), gaf dit expeditieleider Adrien de Gerlache en zijn bemanning zeeën van tijd voor hun onderzoek. De Antarctische flora en fauna en de locatie van de magnetische zuidpool zijn slechts enkele voorbeelden van hun fascinerende vondsten.

De tentoonstelling biedt je het privilege om – met de verwarming aan – een inspirerend kijkje te nemen in het leven en het onderzoek van de onverschrokken ontdekkingsreizigers aan boord van de Belgica. Vervolgens nemen ook hedendaagse onderzoekers je mee in hun Antarctische avonturen. Naast fantastische verhalen over Antarctica vertellen ze over slimme technieken waarmee ze uit deze ijswoestijn waardevolle informatie over de huidige klimaatverandering halen.

Concrete tips

De laatste zaal is voor de nieuwsgierige avonturier wat minder interessant. Hier gaat het vooral over klimaatbeleid. Fijn is wel dat bezoekers hier, na alle negatieve verhalen over de mens en het klimaat, concrete tips krijgen om zelf mee te helpen klimaatverandering tegen te gaan.

Kortom, BELvue zet hier een indrukwekkende expo neer, over b(iz)arre Antarctica-expedities van vroeger en nu, ook voor mensen zonder voorliefde voor het zuidpoolgebied.


Op zoek naar… HET EINDE VAN DE WERELD! is te bezoeken tot 4 februari 2024 in BELvue in Brussel.