In het Discovery Museum, in de ‘walkthrough’ Revolutie Aarde, maak je een tijd- én wereldreis langs de vele invloeden van de mens op de aarde. Evacueren we naar Mars, of kunnen we ons nog redden uit deze benarde situatie?

Drie eeuwen geleden kwam de industriële revolutie op stoom. Bomen werden gekapt en steenkool werd gedolven. Arbeiders werkten hard, terwijl de fabrieken alsmaar donkergrijze wolken uitspuwden. Enige tijd later zorgden de hogere productie en consumptie van spullen ook voor meer plasticafval. We kochten geen spullen omdat het oude oud was, maar omdat het nieuwe nieuw was. De aarde is tenslotte een onuitputtelijke bron, nietwaar?

Tijdens Revolutie Aarde nemen vier kinderen uit de toekomst je mee in een combinatie van een tentoonstelling, een film, een interactief spel en meer. Met de rokende schoorstenen van de eerste kamer achter de rug, kijk je in de tweede kamer van bovenaf naar de aarde van het verleden, het heden en de toekomst. Van tropische regenwouden en schitterende koraalriffen vlieg je naar hevige bosbranden en snel smeltende ijskappen.

De aarde floreert dan wel minder dan vóór de industriële revolutie, maar de enthousiaste kreten van de verwonderde toekomstkinderen laten je beseffen hoe prachtig de aarde van nu (nog) is met haar bloeiende bossen en bulderende watervallen. Daar kunnen de kinderen van de toekomst alleen nog maar van dromen.

Tenzij we in actie komen. In de derde kamer help je de aarde van de toekomst op te ruimen en opnieuw te laten opbloeien. Jammer is wel dat deze opdrachtjes inhoudelijk weinig voorstellen. Ze wekken zelfs een beetje de illusie dat we de aarde in een oogwenk kunnen repareren.

Toch laat Revolutie Aarde een diepe indruk achter. Dat komt door de treffende spoken word in de laatste kamer met leuke rijmspreuken, artistieke alliteraties, zeer aardige woordspelingen en spectaculaire beelden: ‘Wij kunnen niet zonder de aarde, maar de aarde kan prima zonder ons…’


Revolutie Aarde is de komende jaren te bezoeken in Discovery Museum in Kerkrade.