Alles over voeding

Niets is belangrijker dan uw dagelijkse voeding. Achter wat er op uw bordje belandt schuilt de wereld van wetenschap en technologie. In New Scientist leest u er regelmatig over, zowel online als in het magazine. 

Gezond? U leest het in New Scientist.
Gezond? U leest het in New Scientist.

Is het – ook buiten de hongerwinter om – gezond om bloembollen te eten? Misschien wel. Krijgt u van bier echt een bierbuik? Mwah, niet per se – maar van de snacks die u erbij eet wel. Wat moet u eten voor een toptijd bij uw volgende hardloopwedstrijd? Een bruin banaantje, blijkt. Krijg je van het eten van veel spinazie net als Popeye echt grotere spieren? Helaas niet. Achter uw dagelijkse voeding gaat een hoop wetenschap schuil. Voedingswetenschappers onderzoeken wat gezond en ongezond is en bevaren de verraderlijke zee van de onderzoeksstatistiek om precies te bepalen wat goed voor u is. Soms gebeurt dat zelfs in bijzondere experimenten waarbij proefpersonen opmerkelijke uitkomsten noteren zoals ‘mijn eten smaakt naar halogeen‘.

De toekomst van uw voeding

Maar wetenschappers en ingenieurs werken ook aan de toekomst van uw voeding. Zou het bijvoorbeeld niet handig zijn om een label te ontwikkelen dat verkleurt wanneer uw voeding écht niet meer houdbaar is, in plaats van de generieke houdbaarheidsdatums die nu gebruikelijk zijn? Eet u in de toekomst algen, of producten gemaakt door algen. Misschien wel. Is het mogelijk om gezondere chocola te maken? Zou best kunnen. Kunnen ‘vergeten groenten’ een oplossing bieden voor ons voedingsprobleem? Wij spraken de onderzoekers die denken van wel. En wat te denken van het plan om voeding genetisch zo te manipuleren dat (bijvoorbeeld) uw tomaat verandert in een uit de kluiten gewassen mega-exemplaar? Bij ons leest u alles over de laatste ontwikkelingen.

Soms blijkt overigens ook dat voeding ergens een kleinere rol bij speelt dan u misschien instinctief zou verwachten. Zo blijken ongezonde kindergebitten weliswaar samen te hangen met het eten van teveel zoetigheid, maar blijkt de opvoeding van de ouders juist van doorslaggevend belang.

Tot slot we geven u ook meer inzicht in wat de wetenschap wel weet. Zijn probiotica, drankjes met actieve bacteriën zoals Yakult of Vifit, bijvoorbeeld nu écht goed voor je? Wij geven het antwoord.

Blijf op de hoogte

Wilt u ook altijd op de hoogte zijn van de laatste wetenschappelijke inzichten over wat zich op uw bord bevindt?  Nooit meer iets missen? Neem dan snel een abonnement en wees altijd op de hoogte!

Nog veel meer voeding: