Tussen 1990 en 2022 is het percentage volwassenen met obesitas wereldwijd meer dan verdubbeld. Onder kinderen en jongeren is het zelfs verviervoudigd.

Meer dan een miljard mensen wereldwijd lijdt aan obesitas, ofwel ernstig overgewicht. Dat komt neer ruwweg 1 op de 8 mensen. Dat schrijven onderzoekers in het wetenschappelijke vakblad The Lancet.

Voedingsarts Francesco Branca van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en zijn collega’s verzamelden de gegevens van meer dan 3600 onderzoeken die de afgelopen 35 jaar zijn uitgevoerd. Zo brachten zij in kaart hoe de obesitascijfers zijn veranderd tussen 1990 en 2022.

Kunnen natuur en mens in harmonie samenleven?
LEES OOK

Kunnen natuur en mens in harmonie samenleven?

Kunnen natuur en mens in harmonie samenleven in Amsterdam? Volgens microbioloog Remco Kort wel. Met de expo The Symbiotic City schetst hij een groen t ...

De onderzoeken omvatten bijna 230 miljoen mensen in 197 landen. Volgens de onderzoekers levert dat een representatieve steekproef op van meer dan 99 procent van de wereldbevolking.

Body mass index

De onderzoekers berekenden vervolgens de body mass index (BMI) van de deelnemers. Dat is een score die is gebaseerd op lengte en gewicht. Zo schatten zij in hoe de obesitascijfers in de loop der tijd zijn veranderd.

Tijdens de onderzoeksperiode is de wereldwijde prevalentie van obesitas meer dan verdubbeld bij volwassenen van 20 jaar en ouder. Het obesitasprobleem is zelfs verviervoudigd bij kinderen en jongeren tussen 5 en 19 jaar oud.

In 2022 was obesitas onder vrouwen en meisjes in ongeveer 93 procent van de landen toegenomen. Hetzelfde gold voor jongens in op vijf na alle landen. Slechts in één land, Frankrijk, was er geen toename in obesitas onder mannen.

Obesitas onder volwassenen steeg het sterkst in landen in het Caribisch gebied, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De grootste toename in obesitas bij kinderen en adolescenten vond plaats in Brunei, Chili en eilandnaties in Polynesië, Micronesië en het Caribisch gebied.

Schoolleeftijd

Obesitas verhoogt het risico op hartaandoeningen, diabetes, bepaalde vormen van kanker en verschillende andere gezondheidsproblemen. ’Het is zeer verontrustend dat de epidemie van obesitas die zich in 1990 in een groot deel van de wereld onder volwassenen voordeed, zich nu ook voordoet bij kinderen en adolescenten in de schoolleeftijd’, zegt volksgezondheidsdeskundige Majid Ezzati van het Imperial College in Londen in een persbericht.

De onderzoekers geloven dat bewerkte voedingsmiddelen met veel calorieën en suiker gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor de toename van obesitas. Die zijn de afgelopen decennia overal ter wereld op grotere schaal verkrijgbaar geworden.

Campagnes om individueel gedrag te beïnvloeden, bijvoorbeeld met voeding en lichaamsbeweging, hebben echter weinig invloed gehad op de prevalentie van obesitas, merkten ze op. Dat zal ook zo blijven. Om obesitas te beheersen, moeten regeringen wereldwijd beleid implementeren om gezonde voeding en lichaamsbeweging toegankelijker en betaalbaarder te maken, aldus Branca.