Lac-Phe is een veranderde vorm van een aminozuur dat door muizen en mensen wordt aangemaakt na inspanning. Het kan zwaarlijvige muizen helpen gewicht te verliezen door hun eetlust te onderdrukken.

Een aangepast aminozuur dat wordt aangemaakt na het sporten kan muizen met overgewicht helpen vermageren door hun eetlust te onderdrukken. Deze vondst kan leiden tot een nieuwe behandeling voor obesitas in de toekomst.

Tot nu toe was de biologische rol van het molecuul Lac-Phe onduidelijk. Het lichaam maakt Lac-Phe aan wanneer het aminozuur fenylalanine reageert met een ander molecuul, genaamd lactaat.

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’
LEES OOK

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’

Primatoloog Frans de Waal is op 14 maart 2024 overleden. In juni 2019 interviewde New Scientist De Waal. De les die hij meegaf: ‘zo speciaal zijn wi ...

Anti-honger-stof

Hoogleraar voeding Yong Xu van het Baylor College of Medicine in de Verenigde Staten en zijn collega’s hebben nu bewijs gevonden dat Lac-Phe de eetlust van muizen vermindert.

‘We ontdekten dat deze stofwisselingsstof snel toeneemt in de circulatie na inspanning, niet alleen bij muizen, maar ook bij mensen,’ zegt Xu. ‘We ontdekten ook dat toediening van deze stof de voedselinname kan onderdrukken en het lichaamsgewicht kan verminderen bij obese muizen.’

Ratrace

Xu en zijn collega’s analyseerden het bloed van vijf muizen die op een loopband renden totdat ze waren uitgeput. Ze ontdekten dat de concentratie van Lac-Phe meer toenam dan die van andere moleculen die otnstonden als gevolg van de training.

Vervolgens injecteerden zij twaalf muizen die lijden aan obesitas gedurende tien dagen elke dag met of Lac-Phe, of een zoutoplossing als controle. Het team ontdekte dat de muizen die Lac-Phe kregen binnen 12 uur na de eerste injectie de helft minder voedsel consumeerden dan de controlemuizen. Dit leidde tot een significant gewichtsverlies van bijna 3 gram op dag acht.

De onderzoekers gaven ook magere muizen Lac-Phe. Ze stelden vast dat de voedselinname van die dieren niet werd beïnvloed, wat suggereert dat het molecuul alleen eetlust tegengaat bij muizen die overgewicht hebben.

Bereikbare hersenen

‘Mijn favoriete theorie is dat bij overgewicht de bloed-hersenbarrière doorlaatbaarder is voor Lac-Phe en andere signaalstoffen uit de bloedsomloop. Hierdoor kan Lac-Phe misschien makkelijker de hersenen bereiken bij muizen met overgewicht, dan bij magere muizen, om daar de voedselinname te onderdrukken. We zijn dit momenteel aan het onderzoeken’, zegt Xu.

De bloed-brein-barrière zorgt ervoor dat er geen grote stoffen van het bloed naar het brein kunnen gaan. De barrière laat meer stoffen door bij mensen met overgewicht. Beeld: The functional neurology centre. CC2.0.

Het team ontdekte ook dat Lac-Phe-injecties niet veranderden hoe actief de muizen waren die aan overgewicht leden. Er was ook geen bewijs dat het hun eetlust verminderde door de dieren simpelweg misselijk en minder geïnteresseerd in voedsel te maken.

Door mensen te werven voor sprint-, weerstands- of duurtraining, ontdekten de onderzoekers dat Lac-Phe-niveaus ook bij mensen stijgen na inspanning. Het effect ervan op eetlust bij mensen moet nog worden uitgezocht.

Medicijn

‘Dit kan mogelijk leiden tot de ontwikkeling van een pil die direct de eetlust onderdrukt bij sommige mensen die niet zomaar kunnen sporten vanwege andere aandoeningen, veroudering of botproblemen’, zegt Xu. ‘We hebben net een patent aangevraagd voor deze kennis, om het hopelijk te gebruiken om aandoeningen, zoals obesitas, bij mensen te behandelen.

‘Dit werk geeft een nieuw inzicht in de mechanismen waarmee lichaamsbeweging de eetlust en voedselinname bij muizen verandert – bevindingen die verder onderzoek en verificatie bij mensen rechtvaardigen’, zegt kinesioloog Hashim Islam van de Universiteit van Brits-Columbia, in Canada. ‘Als inderdaad blijkt dat Lac-Phe een sterke regulator is van eetlust en voedselinname bij mensen, heeft het echt potentie als therapeutisch middel in de strijd tegen obesitas en hart- en vaatziekten.’