Een farmacologische anti-kankerstof zorgt niet alleen voor minder kanker, maar ook voor een slanker lichaam. Toevoeging van de stof zorgde in muizen voor een verlies van overgewicht en een langer leven.

Muizen ondervonden die positieve bijwerkingen van een synthetische stof met dezelfde werking als het natuurlijke anti-kankergen Pten. Het Pten-gen, dat werkzaam is bij mensen, dieren, planten en zelfs schimmels, regelt de aanmaak van een eiwit dat de vorming van bepaalde kankers onderdrukt. Onderzoekers van het Spaanse onderzoeksinstituut CNIO voegden aan muizen een stof toe met dezelfde biochemische eigenschappen als het werkzame Pten-eiwit. De dieren ontwikkelden daarna niet alleen minder kanker, maar verloren ook hun overgewicht, zelfs als ze te veel aten. De muizen leefden bovendien 12 procent langer dan hun normale soortgenoten.

De synthetische stof onderdrukte net als het Pten-eiwit de ontwikkeling van tumoren en stimuleerde de aanmaak en het gebruik van zogeheten bruin vet. Volgens een van de onderzoekers, Manuel Serrano, zorgt dit vet voor extra energieverbranding in het lichaam. De vetverbranding in bruin vet wordt alleen via de hersenen aangestuurd als het lichaam zich in extreem koude temperaturen bevindt, of wanneer er te veel eten wordt geconsumeerd. De onderzochte muizen vielen daarom af, zelfs wanneer deze veel meer voeding aten dan nodig was.

Hoe vetter het eten, hoe lekkerder het ruikt en hoe liever we het eten
LEES OOK

Hoe vetter het eten, hoe lekkerder het ruikt en hoe liever we het eten

Als we een snackbar of oliebollenkraam naderen, komt direct onze neus in actie: bijna onweerstaanbaar, zo lekker. Wat wij in ...

Serrano benadrukt dat de muizen niet te mager konden worden: ‘Als de muizen op een gezond gewicht komen, sturen de hersenen de verbranding van bruin vet niet meer aan.’ Van andere negatieve bijwerkingen was bij de muizen ook geen sprake. De ontdekking opent de weg naar een medicijn dat niet alleen een kankeronderdrukkende werking heeft, maar ook een positief effect op onze lijn.

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen op 6 maart in het vakblad Cell Metabolism.