Leiden (NL) – Nieuwe software brengt de hartwand automatisch in kaart.


Medisch-informatici van het Leids Universitair Medisch Centrum ontwikkelden software die op beeldopnamen de hartspier automatisch omlijnt. De 'contourendetector' werkt objectief en neemt specialisten een tijdrovende klus uit handen.
Medici brengen de conditie van het hart van een patiënt in kaart met de magnetic resonance imaging-techniek. Op twintig tijdstippen gedurende de hartslag maken ze een serie van tien opnamen, die verschillende doorsneden van het hart tonen. Vervolgens tekent de arts bij minstens veertig van die beelden met de hand de dikte van de hartwand in. Dit maakt de spiergebieden zichtbaar die tijdens de hartslag niet goed samentrekken. Die delen van de hartspier zijn afgestorven of krijgen minder zuurstof.
De nieuw ontwikkelde software maakt het handmatig intekenen van contouren overbodig. Bovendien stelt de detector de grenslijn van de hartwand objectiever vast en is hij zelflerend. Wanneer het contrast in het beeld onvoldoende is om met zekerheid een grens te trekken, 'herinnert' het programma zich een voorbeeld uit een eerdere 'training'. Samen met door de programmeurs opgelegde regels construeert het intelligente systeem daarop met chirurgische precisie een contour.

Mirjam Leunissen