Baal je dat je nooit de laatste beetjes ketchup uit de ketchupfles krijgt? Dat je die laatste druppel tandpasta nooit te pakken krijgt? Of dat je bodylotion-fles nog zwaar voelt als je hem in de prullenbak mikt? Het bedrijf LiquiGlide komt nu met de oplossing: een antikleeflaagje waardoor vloeistoffen niet in de fles of tube blijven plakken.

Bron: LiquiGlide
Bron: LiquiGlide

De uitvinding is leuk voor de consument, maar ook voor het milieu. Door de consument het onderste uit de fles te laten halen, gaan producten langer mee en is minder verpakkingsmateriaal nodig. Alle kleine beetjes saus en tandpasta die achterblijven, tellen immers op tot een grote hoop. Daarnaast heeft een fles die met het laagje is behandeld geen speciale knijpdop nodig, wat de benodigde hoeveelheid plastic ook omlaag brengt.

Natte laag

Het antikleeflaagje is speciaal ontwikkeld om superglad te zijn. Het onderscheidt zich van andere afstotende coatings doordat de laag nat is. De vloeistof van de coating kruipt in de kleinste gaatjes van de textuur van een materiaal, bijvoorbeeld de wand van de tandpastatube, zodat alles gemakkelijk over de wand glijdt.

'AI-onderzoekers zijn net middeleeuwse alchemisten'
LEES OOK

'AI-onderzoekers zijn net middeleeuwse alchemisten'

Informaticus Frank van Harmelen is optimistisch over de toekomst van AI, maar vindt wel dat we ­duidelijke grenzen moeten stellen.

De antikleeflaag is gemaakt door wetenschappers van MIT, die al in 2013 over hun werk publiceerden in het vakblad Soft Matter.

Meer voorbeelden van de antikleeflaag in actie zijn te vinden op Vimeo.

Lees ook: