De bladvlo Diaphorina citri kan niet goed tegen hoogte. Uit onderzoek van biologen uit de VS en Puerto Rico blijkt dat dit plaagdier steeds minder voorkomt naarmate een gebied hoger ligt. Op meer dan zeshonderd meter boven zeeniveau komt het insect helemaal niet voor. Het is niet bekend wat hiervan de oorzaak is.

Ander kort nieuws

Herinnering met emotie wordt beter onthouden

Door een lichte elektische schok zijn je herinneringen sterker. Otis Historical Archives National Museum of Health and Medicine
Door een lichte elektrische schok onthoud je dingen beter. Foto: Otis Historical Archives National Museum of Health and Medicine

Gebeurtenissen waar emotionele ervaring aan zijn verbonden, worden beter onthouden, blijkt uit een publicatie in Nature. Proefpersonen kregen in twee sessies plaatjes te zien. In de tweede sessie kregen ze bij sommige plaatjes een lichte elektrische schok. De proefpersonen onthielden daardoor die plaatjes beter.

Een pijnlijk dossier
LEES OOK

Een pijnlijk dossier

Pijn is een heikel punt in de geneeskunde. In dit dossier: wat pijn is, de emotionele kant van pijn, en mogelijke therapieën.

Smeltwatermeren Groenland lopen leeg
Twee smeltwatermeren in Groenland zijn de afgelopen jaren snel leeggelopen, doordat het water onder de ijskappen doordrong. Dat melden Amerikaanse wetenschappers in de vakbladen Nature en The Cryosphere. Eén van de meren was decennia stabiel, maar is de laatste jaren binnen enkele weken leeggelopen.

Mutaties ebolavirus geïdentificeerd
Amerikaanse wetenschappers hebben de genetische mutaties geïdentificeerd die de afgelopen vier decennia in het ebolavirus zijn voorgekomen, meldt online tijdschrift mBio. Ongeveer drie procent van het huidige virusgenoom wijkt af van eerdere varianten, waardoor oudere medicijnen nu niet goed meer werken.

Lees ook: