Ooggetuigen herinneren een gebeurtenis beter als ze erover vertellen met hun ogen dicht. Dat blijkt uit een experiment van psychologen van de Britse University of Surrey. Proefpersonen kregen een film te zien, waarover ze vragen moesten beantwoorden. Degenen die de ogen dicht hadden, beantwoordden 23 procent meer vragen correct dan de anderen.

Ander kort nieuws

Schildpadden vinden oude nest door magnetisch veld

ZeeschildpadZeeschildpadden vinden hun geboorteplaats terug met behulp van het aardmagnetisch veld. Dat concluderen Amerikaanse biologen in vakblad Current Biology, door de invloed van recente veranderingen in het magnetisch veld te onderzoeken. Tot dusver was onbekend hoe zeeschildpadden na duizenden kilometers migratie terugkeren op het oude nest.

'Een waan is niet ­realistisch, maar er zit wel een logica in'
LEES OOK

'Een waan is niet ­realistisch, maar er zit wel een logica in'

Geheugenexpert Douwe ­Draaisma kan urenlang vertellen over de mysteries van onze ­hersenen. Onlangs bracht de Groningse hoogleraar zijn negende boek ...

Zeespiegelstijging versnelt harder dan gedacht

De snelheid waarmee de zeespiegel stijgt is in de afgelopen decennia harder toegenomen dan wetenschappers dachten. Nieuw onderzoek van de Harvard University in de VS toont aan dat eerdere schattingen van de stijging voor 1990 te hoog waren, wat betekent dat de stijging sinds 1990 meer is versneld dan gedacht. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature.

Omgeving beïnvloedt weerstand meer dan genen

Omgeving heeft meer invloed op de staat van het menselijk afweersysteem dan genetisch materiaal. Dat volgt uit een tweelingstudie van wetenschappers van de Stanford University in de VS. Het resultaat heeft als gevolg dat genetisch onderzoek minder goed ziektes kan voorspellen dan wetenschappers tot dusver dachten.

Lees ook: