Het deel van de hersenen dat de biologische klok controleert, heeft bij de muis ook een invloed op de groei van tumoren.

De verbazing sloeg alom toe tijdens het laatste congres van de American Association for Cancer Research. Dr Elisabeth Filipski van de Université de Paris vertelde de aanwezigen dat het circadiaanse-klokcentrum bij de muis een grote invloed heeft op de groei van tumoren. Volgens haar onderzoek groeien tumoren tweemaal sneller bij muizen zonder suprachiasmatische nucleï (SCN). Deze ‘kernen’ regelen in de hersenen de circadiaanse processen zoals lichaamstemperatuur, slapen/waken, de behoefte aan voedsel en drinken en hormoonproductie.

“We weten niet of de vernietiging van de SCN een direct of indirect effect heeft op de groei van tumoren,” zei Filipski, “maar we kunnen ervan uitgaan dat er endocriene of neuroanatomische kanalen in het spel zijn. In ieder geval heeft de verstoring van het circadiaanse ritme bij kankerpatiënten een negatieve invloed op de genezing.”

‘Ons lichaam is een meester in zich aanpassen aan warmte en kou’
LEES OOK

‘Ons lichaam is een meester in zich aanpassen aan warmte en kou’

Thermofysioloog Wouter van Marken Lichtenbelt doet onderzoek naar hoe het menselijk lichaam omgaat met kou en warmte.

Filipski wil liever niet speculeren over het mechanisme, maar zij vermoedt dat het wegvallen van de SCN uiteindelijk de groeicyclus van de lichaamscellen dereguleert. Misschien zien tumoren daardoor hun kans om andere cellen te overgroeien.”