Voor het eerst is aangetoond dat chimpansees, net als mensen, politieagenten hebben die de vrede bewaren. Als herrieschoppers de groepsdynamiek verstoren, komen de vredestichters in actie en blijft de stabiliteit in de groep behouden.

Zowel vrouwtjes als mannetjes met een hoge rang kunnen ruzies sussen en de groepsstabiliteit behouden, concludeerden antropologen van de universiteit van Zürich. Grote conflicten komen bij chimpansees zelden voor, maar als ruziemakers de groepsstructuur verstoren grijpen de handhavers in. Hoe hoger de rang van de handhaver des te efficiënter hij herrieschoppers kan kalmeren.

Vrouwtjes

Tijdens het onderzoek observeerden de wetenschappers drie groepen in gevangenschap. Als nieuwe vrouwtjes in de groep werden toegevoegd of mannetjes om een positie concurreerden, ontstonden grote conflicten die de handhavers oplosten.

‘Er is heel lang verkeerd naar een alzheimermedicijn gezocht’
LEES OOK
‘Er is heel lang verkeerd naar een alzheimermedicijn gezocht’

‘Nederlands bekendste primatoloog Frans de Waal suggereerde in 1982 al voor het eerst dat sommige chimpansees de functie hadden om vrede in de groep te bewaren’, vertelt antropologe Claudia Rudolf van Rohr die het onderzoek leidt. ‘Maar nu is voor het eerst met onderzoek aangetoond dat ordehandhaving plaatsvindt bij chimpansees.’

De onderzoekers publiceerden hun onderzoek in het tijdschrift PLosONE.

Guusje Hoek