Chimpansees die bij elkaar intrekken, kunnen elkaars ‘taal’ leren. Dat concluderen wetenschappers in een artikel in Current Biology.

De chimpansee (Pan troglodytes)
De chimpansee (Pan troglodytes)

Chimpansees hebben verschillende kreten voor verschillende soorten voedsel. Soortgenoten kunnen deze kreten onderling begrijpen. Groepen chimpansees die gescheiden van elkaar leven, gebruiken wel verschillende kreten. Zo is ‘appel’ bij de ene groep een hoge kreet, terwijl een andere groep dit voedsel aanduidt met lage geluiden. Biologen hebben nu ontdekt dat chimpansees uit verschillende groepen bij elkaar intrekken, ze elkaars kreten aan kunnen leren.

De onderzoekers keken naar volwassen Nederlandse chimpansees die samen kwamen te wonen met Schotse dieren in de dierentuin van Edinburgh. De Nederlandse dieren pasten mettertijd hun kreten aan, om zo meer als hun nieuwe groepsgenoten te klinken. Het duurde drie jaar voordat de dieren vrijwel de zelfde kreten gebruikten. De vondst ondermijnt het oude idee dat de akoestische structuur van de chimpanseekreten vast staat.

Op zoek naar de lachende koe: sensoren leren ons hoe we dieren gelukkiger kunnen maken
LEES OOK

Op zoek naar de lachende koe: sensoren leren ons hoe we dieren gelukkiger kunnen maken

De ene dag naar buiten mogen en de volgende dag niet? Daar houdt een koe niet van, zegt Hilde Aardema, dierenarts bij de facu ...

Volgens de onderzoekers bewijst hun vondst dat de menselijke taal niet de enige is waarin we objecten aanduiden met symbolen die we elkaar aanleren. Chimpansees gaan, net als wij, flexibel en sociaal met hun taal om.

De onderzoekers willen graag nog ontdekken waarom de dieren hun toon aanpassen. De vraag is of de chimpansees dankzij de aanpassingen zich gemakkelijker verstaanbaar kunnen maken, of dat ze gewoon graag willen klinken als hun maatjes.

Lees ook: