Chimpansees kunnen leren goed naar links en rechts te kijken voordat ze een drukke weg oversteken. Dat blijkt uit een studie die is uitgevoerd in het Kibale National Park in Oeganda.

De chimpansee (Pan troglodytes)
De chimpansee (Pan troglodytes)

Onderzoekers besteedden maar liefst 29 maanden aan hun chimpansee-onderzoek. Zij ontdekten onder andere dat chimpansees voorzichtig om zich heen kijken voordat ze een drukke weg oversteken. Dat gedrag is uitzonderlijk – bij minder drukke wegen lijken de dieren het niet nodig te vinden eerst naar links of rechts te kijken voordat ze de oversteek maken. Daarbij steken de dieren vlot over (zonder halverwege de weg te blijven plakken), en controleren de gezonde, sterke chimpansees of al hun zwakkere groepsleden succesvol zijn overgestoken.

Train je blik: wie focust op de omgeving, ervaart minder stress
LEES OOK

Train je blik: wie focust op de omgeving, ervaart minder stress

Hoe kan het dat rechercheurs op de beelden van een bewakingscamera in een ruimte vol mensen die ene onverlaat eruitpikken? Ho ...

Getallen

De onderzoekers bekeken in totaal 122 overstekende dieren. Maar liefst 92 procent van de chimpansees keek naar links, rechts, of beide zijden voor de oversteek. 57 procent versnelde op de weg, om zo snel mogelijk de overkant te bereiken. Daarbij nam het alfamannetje in 83 procent van de gevallen een leidende rol in. Dat is een stuk hoger dan bij ‘veilige’ activiteiten zoals het beklimmen van bomen.

Video

Het onderzoeksteam publiceerde hun resultaten in het vakblad the American Journal of Primatology. Een video van de overstekende chimpansees is hieronder te bekijken. Hoewel de weg in deze video verlaten lijkt, passeren er per uur zo’n 90 auto’s met snelheden van 70 tot 100 kilometer per uur.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees ook: