Variaties in het licht afkomstig van ster KIC 8462852 blijven onbegrepen. Een buitenaards bouwwerk lijkt een verklaring. Met de opbrengst van een crowdfundingproject willen wetenschappers dit mysterie nu gaan oplossen.

Eind vorig jaar verscheen de ster KIC 8462852 of Tabby’s ster voor het eerst in het nieuws, nadat amateurastronomen ontdekten dat de helderheid ervan op een vreemde manier varieert. Wetenschappers konden met hun gangbare theorieën de patronen in het licht van de ster niet verklaren. Dit zorgde voor een hoop wilde speculaties, waarvan de Dysonbol de meeste aandacht trok. Een Dysonbol is een hypothetisch bouwwerk gemaakt door hyperintelligent buitenaards leven waarmee energie uit sterlicht gewonnen kan worden. Deze wilde speculatie werd al snel overgenomen door de wereldpers.

Er is meer onderzoek nodig naar het effect van ruimtevaart op het brein
LEES OOK

Er is meer onderzoek nodig naar het effect van ruimtevaart op het brein

Om veilig te ruimtereizen, moeten we in beeld krijgen hoe een leven zonder aardse zwaartekracht de hersenen beïnvloedt, stelt Elisa Raffaella Ferrè.

Ook een kometenzwerm kan de variatie in het licht niet verklaren. Beeld: NASA/JPL-Caltech
Ook een kometenzwerm kan de variatie in het licht niet verklaren. Beeld: NASA/JPL-Caltech

Kickstarter

De Amerikaanse Tabetha Boyajian, die onderzoek doet naar de lichtcurve van de naar haar vernoemde Tabby’s ster, begon een crowdfundingcampagne op de Amerikaanse website Kickstarter om een jaar lang het licht van de ster te kunnen meten. Hiervoor is observatietijd nodig. Dit gaat het wereldwijde telescoopnetwerk LCOGT doen. Deze zomer haalde de campagne in slechts dertig dagen de benodigde honderdduizend dollar op.

Inmiddels heeft LCOGT 200 uur aan observatietijd toegezegd. Vanaf eind deze zomer zal de telescoop elke nacht twee uur lang naar Tabby’s star kijken. Met de observatiedata kan de duur en frequentie van de variaties verder onderzocht worden om de oorzaak ervan te achterhalen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: