Diemen (NL) – Ook voor onze oosterburen vormt Oostenrijk een favoriete wintersportbestemming, zo verraadt de verspreiding van euromunten.


Duitsland kent een eigen project waarin nieuwsgierige wetenschappers de verspreiding van euromunten volgen. Het is vergelijkbaar met het Nederlands-Belgische eurodiffusie-experiment van Natuurwetenschap & Techniek wetenschapsmagazine en de Studiegroep Wiskunde met de Industrie (Eurodiffusie). Voor het onderzoek van de Technische Universiteit van Freiberg keren de deelnemers éénmaal per maand hun zakken binnenstebuiten om te bekijken hoeveel buitenlandse euro’s ze bezitten.
De eerste Duitse resultaten zijn vergelijkbaar met de Belgische en Nederlandse bevindingen: de directe buurlanden vormen de grootste bron van buitenlandse munten. Vooral Oostenrijkse, Franse en Nederlandse euro’s dringen Duitsland binnen. Erg ver komen ze echter nog niet. De ‘uitheemsen’ houden zich grotendeels op in de gebieden die het dichtst bij de betreffende landengrens liggen. Zo treffen we ‘Nederlanders’ veelal aan rondom Düsseldorf en Keulen, ‘Fransen’ bij Saarbrücken en Stuttgart en ‘Oostenrijkers’ in de buurt van Stuttgart en München (zie ook de kaartjes op de Freiberger Euro-Seite).
Een leuk detail is dat de verspreidingskaartjes tevens onthullen dat Duitsers graag in Oostenrijk op wintersport gaan: vergeleken met de andere buitenlandse muntjes komen de euro’s uit dit land het vaakst op plaatsen buiten de eigen grensstreek voor.

Mirjam Leunissen