Utrecht (NL) – De Delftse hoogleraar Chemische Technologie Jacob Moulijn is benoemd tot Simon Stevin Meester 2000. Hij ontvangt een premie van een miljoen gulden (twintig miljoen Bfr).


Technologiestichting STW kent de prijs aan Moulijn (57) toe “vanwege zijn voortreffelijke prestaties in het procesontwerp voor katalytische reacties en de vruchtbare industriële toepassingen.” De eretitel verwijst naar de 16e-eeuwse ingenieur Simon Stevin, die theoretische kennis combineerde met experimenten en praktische toepassingen. Moulijn beschouwt de eretitel vooral als een erkenning voor zijn praktijkgerichte onderzoek: “Dit is toch een soort oeuvreprijs voor ingenieurs.”
Moulijn wil de premie aan risicovol onderzoek besteden. “Een miljoen gulden is niet zo veel geld voor een wetenschapper. Jaarlijks geef ik veel meer uit. Maar het leuke van deze premie is dat ik het geld vrij kan besteden aan lange-termijnonderzoek, waar ik normaal niet aan toe kom.”

Roetdeeltjes
Een van zijn recente projecten is het ontwikkelen van een katalysator voor dieselmotoren. Deze motoren stoten veel minuscule kankerverwekkende roetdeeltjes uit. Moulijn vindt dit maatschappelijk gezien absoluut onaanvaardbaar. Daarom werkt zijn onderzoeksgroep in Delft aan een oplossing.
Zelfs na jarenlang onderzoek is hij nog steeds gefascineerd door katalyse-processen. Zowel in het lichaam als in de chemische industrie zijn katalyseprocessen essentieel. “In het dagelijks leven draait eigenlijk alles om katalyse. Het is geweldig dat je met een katalysator moleculen dingen kan laten doen, die anders niet mogelijk zouden zijn.”
De uitreiking van de prijs vindt plaats in het najaar, maar de precieze datum is nog onbekend. Vrolijk vertelt Moulijn: “Eerst maar eens diep nadenken over een goede datum.”

Stefan Verhaegh