Elke potentiële virtuoos heeft een mentor nodig. Beginnende pianisten kunnen nu niemand minder dan Bach in hun gedachten laten doordringen.

piano
Iedereen kan binnenkort op zijn eigen tempo leren pianospelen. Foto: Rochelle Hartman (via Flickr)

Een sensorsysteem genaamd BACh leert mensen pianospelen door hun hersenactiviteit te monitoren. Het systeem komt pas met een nieuwe regel muziek als het brein daar klaar voor is. Zo voorkomt het een overdaad aan informatie.

BACh is ontwikkeld door Beste Yuksel en Robert Jacob van de Tufts University in de VS. De naam staat voor Brain Automated Chorales. BACh schat de werkdruk van het brein door het zuurstofgehalte te meten in de prefrontale cortex. Een hardwerkend brein trekt meer zuurstof naar binnen. Sensoren op het voorhoofd van de pianist staan in contact met een computer, die de te spelen muziek weergeeft.

We zijn niet verslaafd aan  onze telefoons en hebben  geen ‘digitale detox’ nodig
LEES OOK

We zijn niet verslaafd aan onze telefoons en hebben geen ‘digitale detox’ nodig

Onszelf beschrijven als verslaafd aan onze telefoon werkt contraproductief, betoogt psycholoog Pete Etchells.

Cognitieve last

Om het systeem te testen, lieten Yuksel en Jacob zestien onervaren pianospelers twee koralen van Bach leren. Bij een daarvan kregen ze hulp van het systeem, bij de andere niet. BACh gaf de musici eerst alleen de sopraanlijn. Zodra hun cognitieve last onder een bepaalde drempelwaarde kwam, voegde het systeem het basgedeelte toe, gevolgd door de alt en de tenor. Na 15 minuten beide stukken te hebben geoefend, speelden de pianisten met BACh zorgvuldiger en sneller dan zonder.

Het team is van plan om emotiewaarneming toe te voegen aan het systeem. Hoge cognitieve druk in combinatie met positieve emoties kan wijzen op productief leren, waar negatieve emoties frustratie kunnen aanduiden. Volgens Yuksel kan het systeem ook bij het leren van andere dingen worden gebruikt, zoals wiskunde en vreemde talen.

M.m.v. Yannick Fritschy

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees verder: