Een toekan die een groot deel van zijn snavel heeft verloren, krijg een snavelprothese uit een 3D-printer. De verzorgers van de vogel hopen dat hij dankzij zijn nieuwe snavel weer zelfstandig kan leven.

De toekan kan gelukkig rekenen op goede zorg.  Bron: Ezequiel Becerra
De toekan kan gelukkig rekenen op goede zorg.
Bron: Ezequiel Becerra

Een maand geleden was toekan Greca plotsklaps wereldberoemd. De arme toekan was mishandeld door een groep jongeren, waarbij de vogel een groot deel van zijn snavel verloor. Terwijl Greca herstelde in een opvang, doken er op internet verschillende geldinzamelingsacties op om een snavelprothese te financieren. Een social media-campagne maakte de hashtag #savethetoucan tot wereldnieuws. De acties bleken succesvol. De vogel krijgt momenteel een nieuwe snavel aangemeten.

Hechten

Bron: Ezequiel Becerra
Bron: Ezequiel Becerra

De snavel zal bevestigd worden met schroeven. Een deel van de snavel zal afneembaar zijn, wat het mogelijk maakt dit deel schoon te maken of te vervangen. Het zou de eerste keer zijn dat een toekan zo’n prothese krijgt, dus het is nog onzeker of de snavel zich zal hechten. Toch zijn de betrokken wetenschappers optimistisch: bij andere vogelsoorten is een dergelijke operatie al eerder succesvol gelukt.

‘Invasieve exoten bestrijden  doet meer kwaad dan goed’
LEES OOK

‘Invasieve exoten bestrijden doet meer kwaad dan goed’

Het is doorgaans geen goed idee om invasieve exoten te bestrijden, stelt Menno Schilthuizen. Daarmee vertraag je het natuurlijke proces.

Kleine hapjes

Terwijl Grecia op de prothese wacht, leeft hij in een vogelopvang waar dierenartsen zich over hem ontfermen. Grecia kan momenteel alleen kleine porties voedsel binnenkrijgen, dus heeft hij bij elke maaltijd hulp nodig.

Lees ook: