Uit een onderzoek met 160 mensen blijkt dat het combineren van standaard epilepsietherapieën met een koolhydraatarm dieet de aanvallen bij een kwart van de deelnemers met meer dan de helft vermindert.

Het combineren van een koolhydraatarm dieet met standaard epilepsiemedicijnen kan het aantal aanvallen bij mensen met resistente epilepsie met 50 procent verminderen. Dat blijkt uit een proef met 160 patiënten.

Minder koolhydraten

Het gebruik van een koolhydraatarm dieet voor de behandeling van epilepsie begon ongeveer een eeuw geleden, maar raakte uit de gratie toen er medicijnen tegen aanvallen werden ontwikkeld. Maar bijna een derde van de ongeveer 50 miljoen mensen met epilepsie reageert niet op deze medicijnen.

Een duik in het geheim achter vitaal ouder worden: ‘Je kunt veroudering afremmen’
LEES OOK

Een duik in het geheim achter vitaal ouder worden: ‘Je kunt veroudering afremmen’

Hoe kan het dat de ene mens kiplekker 90 jaar wordt, terwijl de andere struikelend van ziekte naar kwaal veel jonger overlijdt? Nemo-tentoonstelling L ...

Neuroloog Manjari Tripathi van het All India Institute of Medical Sciences in New Delhi en haar collega’s wierven 160 mensen tussen 10 en 55 jaar oud die meer dan twee epileptische aanvallen per maand hadden, ondanks het gebruik van ten minste drie anti-epileptica in de maximale doses. Ze beschreven hun onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Neurology.

De onderzoekers adviseerden de helft van de proefpersonen om een aangepast Atkins-dieet te volgen, met slechts 20 gram koolhydraten per dag. Dat is een drastische vermindering ten opzichte van de 200 tot 350 gram koolhydraten per dag die bijvoorbeeld het Voedingscentrum aanraadt. Alle deelnemers gingen ook door met het gebruik van hun epilepsiemedicijnen.

Verbeterde kwaliteit van leven

De verzorgers van de epilepsiepatiënten hielden hun aanvallen en maaltijden bij met behulp van een dagboek. De deelnemers vulden voor en na de studie een vragenlijst in over hun levenskwaliteit.

Na zes maanden waren bij meer dan 26 procent van de deelnemers met het koolhydraatarme dieet de aanvallen met meer dan 50 procent verminderd, in vergelijking met de maand voor het onderzoek. Hetzelfde gold voor slechts 2,5 procent van de controlegroep. De koolhydraatarme groep rapporteerde ook aanzienlijk grotere verbeteringen in de kwaliteit van leven.

Simpel dieet

Koolhydraatarme diëten verminderen aanvallen door ketose te veroorzaken, waarbij het lichaam vet verbrandt als primaire brandstof, aldus Tripathi. Er zijn meerdere mechanismen waardoor dit kan helpen tegen epilepsie, waaronder veranderingen in de populatie van darmbacteriën, in ontstekingen en in de signaaloverdracht tussen zenuwcellen.

Neuroloog en epilepsiedeskundige Mackenzie Cervenka van de Johns Hopkins Universiteit in het Amerikaanse Maryland zegt dat het bemoedigend is om te zien dat het aangepaste Atkins-dieet een effectieve behandeling kan zijn. Eerdere studies om epilepsie te behandelen met een dieet gebruikten vaak het ketogeendieet, waarbij de verhouding tussen koolhydraten en vetten in alle voedingsmiddelen moet worden berekend. ‘Dat kan veel meer tijd kosten’, zegt Cervenka, waardoor minder mensen zich eraan houden. ‘Het aangepaste Atkins-dieet is minder rigoureus wat betreft voorbereiding en controle’, zegt ze.