Lesbische vrouwen hebben vaker een orgasme tijdens seks met een partner dan heteroseksuele vrouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van het AMC.

De verklaringen voor het opmerkelijke verschil zijn divers. Zo worden lesbische vrouwen door hun partner vaker clitoraal gestimuleerd dan heteroseksuele vrouwen. Clitorale stimulatie leidt vaker tot een hoogtepunt dan vaginale stimulatie met de penis.

Bijna driehonderd vrouwen van rond de dertig die relaties van gemiddeld vier jaar of meer hadden met een man of vrouw werkten mee aan het onderzoek.
Bijna driehonderd vrouwen rond de dertig met relaties van gemiddeld vier jaar of meer werkten aan het onderzoek mee.

Daarnaast duren vrijpartijen tussen vrouw en vrouw gemiddeld langer dan vrijpartijen tussen man en vrouw: 55 minuten versus 35 minuten.

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’
LEES OOK

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’

Medisch bioloog Yvette van Kooyk wil het immuunsysteem leren kankercellen aan te vallen door hun suikerjas-vermomming weg te knippen.

Ook durven lesbische vrouwen hun seksuele wensen beter aan hun partner duidelijk te maken dan heteroseksuele vrouwen, wat de kans op een hoogtepunt vergroot. Vrouwen zijn effectiever en inventiever bij het bevredigen van een vrouw dan mannen, aldus het onderzoek.

Het artikel is verschenen in de laatste editie van het Tijdschrift voor Seksuologie, een wetenschappelijk vakblad. Bijna driehonderd vrouwen vulden een onlinevragenlijst in. De onderzoeksgroep is rond de dertig jaar oud, heeft gemiddeld vier jaar een relatie met een man of een vrouw en is hoogopgeleid.

Vingers doen het beter

Het wetenschappelijke artikel is gebaseerd op een masterscriptie van Bonne van Rees, oud-student aan de Universiteit van Amsterdam. Ook UvA-docent Mark Spiering en psycholoog-seksuoloog Ellen Laan van het AMC zijn bij het onderzoek betrokken.

Leestip: Chemie van de liefde door Larry Young. Bestel in de webshop.
Leestip: Chemie van de liefde door Larry Young. Bestel in de webshop.

‘Heteroseksuele seks is niet zo gunstig voor vrouwelijk seksueel plezier, omdat die seks voornamelijk is gericht op de penis in de vagina’, vertelt Laan. ‘Vaginale stimulatie leidt minder vaak tot een orgasme dan clitorale stimulatie. En áls vaginale stimulatie al leidt tot een orgasme, dan komt dat vaker door stimulatie met de vingers dan met de penis. Met vingers kun je de achterkant van de clitoris stimuleren, met de penis gaat dat niet.’

Een andere bevinding van de studie is dat clitorale stimulatie door een lesbische vrouw vaker leidt tot een orgasme dan clitorale stimulatie door een man. Mogelijk is dit te verklaren door het feit dat een lesbische sekspartner het vrouwenlichaam beter begrijpt dan een man.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: