Marsrover Opportunity heeft een foto van zijn uitzicht vanaf de rand van de Endeavour-krater gedeeld. De rover is al veertig maanden op verkenning in het westelijk deel van de krater.

De rover bevindt zich op de rand van de 22 kilometer brede krater. Het wagentje moest een flinke klim maken om dit hoge punt, 135 meter boven de rest van het gebied, te bereiken. Dat is best een prestatie voor de oude rover. Opportunity bevindt zich al bijna elf jaar op Mars, en heeft in die tijd meer dan veertig kilometer afgelegd.

Het uitzicht van marsrover Opportunity, vanaf de westelijke kraterrand van de Endeavour-krater. De rover bevindt zich 135 meter hoger dan het platte landschap dat de krater omringt.  Bron: NASA/JPL-Caltech
Het uitzicht van marsrover Opportunity, vanaf de westelijke kraterrand van de Endeavour-krater. De rover bevindt zich 135 meter hoger dan het platte landschap dat de krater omringt.
Bron: NASA/JPL-Caltech

Vanaf dit punt zal Opportunity zuidwestelijk bewegen, over de rand van de krater. NASA hoopt ‘Marathon Valley’ te bereiken, een gebied waar marssatellieten mineralen hebben gevonden die op de (voormalige) aanwezigheid van water kunnen duiden. De naam van het gebied verwijst naar de afstand die Opportunity tegen die tijd heeft afgelegd, 42,2 kilometer, ofwel een marathon.

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'
LEES OOK

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'

Iedereen kan wennen aan een extra robotduim, van kinderen tot senioren. Dat stelden Britse onderzoekers vast bij een wetenschapsfestival.

Problemen

De rover kampt sinds een aantal maanden met geheugenproblemen. Het flashgeheugen van Opportunity werkt niet goed meer. Terwijl NASA nog steeds werkt aan een softwareherstel, probeert het Opportunity-team voort te ploeteren zonder gebruik te maken van het flashgeheugen. Opportunity kan tijdens zijn nachtelijke standby-modus geen beelden of data bewaren. NASA downloadt daarom elke dag de data van Opportunity voordat hij aan zijn nachtrust begint.

Lees ook: