Mensen die microplastics hebben in de verdikkingen in hun slagaders, hebben vier keer zoveel kans op een hartaanval of een beroerte. Dat wijst erop dat microplastics bijdragen aan hartaandoeningen.

In een slagader kunnen verdikkingen ontstaan, die we plaques noemen. Als deze plaques microplastics bevatten, dan neemt het risico op hartaandoeningen toe. Dat blijkt uit recent onderzoek van bioloog Francesco Prattichizzo van het IRCCS MultiMedica, een ziekenhuis in Italië, en zijn collega’s. Ze publiceerden hun resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine.

Plaques

Microplastics zijn plasticdeeltjes van minder dan vijf millimeter lang. Ze ontstaan wanneer plastic afbreekt. Door hun kleine formaat kunnen microplasticdeeltjes in ons lichaam en bloed terechtkomen via voedsel, water en zelfs de lucht die we inademen. Er is nog weinig bekend over de mogelijke gezondheidseffecten van microplastics in het lichaam.

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’
LEES OOK

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben in kaart gebracht wat de optimale stand van het brein is om zo goed m ...

Prattichizzo en zijn collega’s zochten naar sporen van microplastics in de slagaders van 257 volwassen mensen. Ze keken specifiek naar plaques: ophopingen van stoffen die vernauwingen van de ader veroorzaken. Tussen augustus 2019 en augustus 2020 ondergingen alle deelnemers een operatie. De onderzoekers verwijderden daarbij plaques uit slagaders die bloed vervoeren naar de hersenen.

In de plaques van 150 deelnemers waren microplastics te vinden. Dat bleek uit een chemische analyse en waarnemingen met een microscoop. Bij dat laatste zagen de onderzoekers gekartelde deeltjes in de plaques. Dat is zichtbaar bewijs van microplastics.

Hartaandoeningen

De onderzoekers volgden de deelnemers van het onderzoek tot juli 2023. Ze ontdekten dat deelnemers bij wie microplastics geconstateerd waren in hun plaques, een verhoogd risico hadden op hartaandoeningen en overlijden. Gemiddeld hadden deelnemers met plastic in hun plaques meer dan vier keer zoveel kans om te sterven of een hartaanval of beroerte te krijgen, vergeleken deelnemers met plasticvrije plaques. Dat wijst erop dat microplastics bijdragen aan hart- en vaatziekten.

Deze bevindingen bewijzen alleen een verband tussen microplastics en hartaandoeningen, zegt Prattichizzo. Ze bewijzen niet dat microplastics ook daadwerkelijk de oorzaak zijn van de hart- en vaatziekten, zegt hij. De onderzoekers konden de mogelijkheid niet uitsluiten dat andere factoren, zoals voeding of luchtvervuiling, een oorzakelijke rol spelen.

De onderzoekers vonden echter wel hoge concentraties ontstekingsmoleculen in plastic plaques. Dit kan erop wijzen dat microplastics in de bloedbaan ontstekingen verergeren. Daardoor kan het risico op hartaanvallen en beroertes toenemen, zegt Prattichizzo.

Gezondheid

‘Plastics bevatten veel verschillende chemicaliën waarvan we weten dat ze de gezondheid negatief kunnen beïnvloeden. Het verbaast me dus niets dat we steeds meer bewijs van gezondheidseffecten zien’, zegt gezondheidsdeskundige Tracey Woodruff van de Universiteit van Californië in San Francisco.

‘De productie van plastic neemt gestaag toe en zal naar verwachting blijven toenemen. We moeten dus begrijpen hoe en of deze moleculen onze gezondheid beïnvloeden’, zegt Prattichizzo.